От началото на годината в катастрофи са загинали 545 души

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана. Това показва проучване, представено при старта на кампанията "Алкохолът е лош шофьор". В същото време пияните водачи продължават да предизвикат едни от най-тежките инциденти на пътя, съобщава Нова телевизия.

От началото на годината при над 5600 тежки катастрофи са загинали 545 души, а ранените са над 7000. Сред най-рисковите на пътя са младите и пияните водачи. Въпреки че алкохолът не е сред водещите причини за пътни инциденти, катастрофите след употреба на алкохол са сред най-кървавите. 

За първите 9 месеца на годината - 516 катастрофи са допуснати от младите зад волана. При тях са загинали 54 души, а 712 са ранени.

Всяка година катаджиите залавят поне по 9000 шофьори, позволили си да карат пили. Санкциите започват при повече от 0,5 промила, а когато чашките минат 1,2 промила - наказанието е затвор.

Виж още: 3995 тежки катастрофи само от началото на годината

"Всички знаят, че е забранено да се шофира след употреба на алкохол, но малко хора спазват тази забрана", обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Загубването на представата къде точно се намираме, невъзможността да се прецени правилно дистанцията - всичко това води до вземането на едно неадекватно решение", коментира Мария Ботева от Националната пътна полиция.

При младите шофьори рисковете са най-големи.

Източник: Нова телевизия