Спектакълът на международното театрално студио Farm in the Cave, описван като "танцов театър срещу корпоративния лобизъм", е в програмата на фестивала One Dance Week 2015 за 23-24 октомври

Какво се крие под маркетингово изобретените образи на корпорациите, чиито продукти консумираме всеки ден? - това е въпросът, около който се завъртва сюжетът на спектакъла "Разобличители", част от програмата на One Dance Week 2015. В две поредни вечери, на 23 и 24 октомври, публиката има възможност да се срещне за първи път с чешкото театрално студио Farm in the Cave.

Те са известни със своя подход и постановките им винаги са плод на дълъг, лабораторен изследователски процес и синтез от различни жанрове: драматичен театър, танц, физическа инсталация, музикален театър.

Виж още: One Dance Week поставя Пловдив сред танцовите столици на Европа

"Разобличители" не е хореографска творба, базирана на фантазия - той е създаден въз основа на действителни събития, които стигат до скандална развръзка в съда през 2013 г. в Швейцария. Спектакълът поставя много въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества.

Сюжетът

Световноизвестна верига за хранене внедрява свой човек сред млади активисти. Шпионинът симулира интерес към каузата на групата, докато предава на корпорацията лична информация за членовете и техните симпатизанти. Тази информация е свързана с все още неразкрити убийства на профсъюзни деятели от фирмата в държави от Третия свят. 

В представлението са ползвани буквални цитати - както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел. В този проект режисьорът и хореографът на трупата Вилиям Дочоломански прави прецизно разследване на един свят, в който глобалните играчи безнаказано играят по свои правила в абсолютно нарушение на човешки и административни закони. 

Международното театрално студио Farm in the Cave e създадено в Прага. Фокусът на работата им е изследването и развитието на възможните средства за артистична изразност на сцената; предаването на човешкия опит извън думите и отвъд границите на обичайното разбиране.

Проектите им са свързани с културите на малцинствата, изкуството на музиката и физическата експресия; инициативи, които изследват атмосферата и фактите, свързани със специфично място. 

Гостуването на трупата се осъществява с подкрепата на Чешкия център у нас и Министерството на културата в Чехия. Билети за спектаклите са вече в продажба на цена 10 лв. и могат да се закупят в мрежата на "Ивентим".

Сега имате възможност да се включите и в томболата ни за две двойни покани за второто представление на "Разобличители", събота, 24 октомври, от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Трябва само да отговорите правилно на следния въпрос (в полето за коментари по-долу, с истинския си "Фейсбук" профил) до 20 октомври включително:

От коя година се организира фестивалът за съвременен танц и пърформанс, който днес се нарича One Dance Week и от 17 октомври до 1 ноември 2015 осъществява осмото си издание?

а) 2008 г.

б) 2010 г.

в) 1985 г.

Източник: One Dance Week