Мъжете не са изцяло защитени от този проблем

В света приблизително една от всеки три жени на възраст над 50 години е с остеопороза, напомня д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Според данните 30% от жените след менопауза в ЕС страдат от заболяването.

20 октомври е Световният ден за борба с остеопорозата, която се нарежда сред водещите социалнозначими заболявания, като за жалост процентът на лекуваните жени е малък. Въпреки че у нас здравната каса поема вече 50% от лечението, проблем остава това, че диагностиката на заболяването се заплаща от пациентите, констатира БНР.

Профилактиката е особено важна за младите момичета, но и за младежите,

казва д-р Темелкова и обяснява: "Мъжете не са защитени изцяло от този проблем. Много е важно младите хора да се хранят рационално, с достатъчно калций и витамин Д, да имат добра физическа активност, за да натрупат добра костна маса. Много е важно да спрем вредните навици - тютюнопушенето и алкохола, да не се злоупотребява с кафе."

У нас се провежда добро лечение, но не толкова добра профилактика на остеопорозата, смята ендокриноложката. Колкото по-рано бъде открит проблемът, толкова по-адекватно е лечението.

С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка

вследствие на заболяването, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месеца поради обездвижване и развитието на пневмонии. Голяма част от другите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

За жалост измерването на костната плътност се заплаща от пациента. При лечението по здравна каса обаче има известен напредък: "Разполагаме с всички възможни лекарства на пазара. От началото на тази година процентът на реимбурсиране вече е 50% и нещо. Това е сериозно предимство. Има и доста скъпо лечение, което може да бъде прието на добра цена."

Лечението продължава между три и пет години,

а понякога и повече. Признаците за заболяването остепороза са почти невидими, допълва д-р Темелкова. Важно условие за профилактиката е усвояването на калций, съчетано с витамин Д. Дневната доза е над 1200 мг. 

Виж още: Как да поддържаме костите си здрави чрез храната

Организаторите на Световния ден за борба с остеопорозата тази година акцентират върху превантивната роля на храненето, като изброяват 29 храни, съдържащи калций, белтъчини и витамин Д, които помагат за заздравяването на костите. Сред тях са:

- кисело и прясно мляко
- твърдо и меко сирене/кашкавал, особено козе
- риба тон, скариди, сьомга, сардини
- кресон, броколи, японски водорасли (уакаме), бок чой, къдраво зеле (кейл)
- соево сирене (тофу)
- яйца
- семена от сусам
- нахут, бял и червен боб, леща
- ядки, стафиди
- ревен
- портокали, смокини, кайсии, ябълки, сини сливи

Снимка: Blausen gallery 2014

Източник: BNR.bg / Гергана Хрисчева за предаването "Нещо повече"