Недостигът на калций може да има сериозни последствия. Можем да го компенсираме с допълнителен прием на добавки като "Калматрикс"

Редица изследвания сочат, че всекидневният допълнителен прием на определени минерали и витамини може да повиши здравината на костите и вероятно да намали риска от остеопороза.

Ортопеди травматорози препоръчват да си набавяме калций, магнезий, цинк и витамини не само с превантивна цел, но и ако имаме дегенеративни или възпалителни ставни заболявания.

Всъщност калцият ни е жизненонеобходим. Той съставлява 1,5% от общата телесна маса, като 99% от него е концентриран в скелета (кости, зъби) и 1% - в кръвния серум, мускулите, околоклетъчните течности. В костите калцият взаимодейства с друг важен елемент - фосфора, участва в съсирването на кръвта и предаването на нервните импулси.

В началото на живота си човек усвоява около 60% от калция в храната. В юношеството този процент спада до 40% и постепенно намалява с годините. Именно това налага да си го набавяме допълнително.

До какво води недостигът на калций

Рискови фактори са женският пол, пониженото тегло, малката физическа активност, употребата на никотин, кофеин, алкохол, напредналата възраст, менопаузата, фамилната обремененост. При хора с изразена лактозна нетолерантност също е възможен калциев дефицит заради отбягването на млечните продукти.

Когато серумните нива на калций се сринат до т.нар. "хипокалциемия", започва извличане на калций от костните структури и включването му в кръвта. Симптомите напомнят постменопаузата: изнервеност, обърканост, депресия, умора. Наблюдават се и мускулни крампи, тетания и парастезии (изтръпвания, мравучкане), петехии (точковидни кръвоизливи), понижен апетит, пурпура (големи синкави области), аритмии.

Физиологичното действие на калция да укрепва костите бива компрометирано, а последиците са остеопения (костно "размекване") и остеопороза (изтъняване на костните гредички, образуване на големи кистични пространства между тях, чести фрактури).

Калциевият дефицит става явен едва вече при открита симптоматика на остеопороза, като може да се стигне и до трайна инвалидизация, а в детска възраст - до рахит, с последващи деформации на скелета.

Причините за калциев дефицит може да са различни: недостатъчен прием, лошо усвояване (операции на храносмилателната система или възпаления), магнезиев дефицит, дефицит на витамин Д, който спомага за усвояването на калция, хронични бъбречни заболявания, медикаменти, напр. диуретици.

С напредване на възрастта при жените

основен проблем става постменопаузалната остеопороза. Тя се причинява от резкия спад на женските полови хормони - естрогени, които увеличават излъчването на калция и намалят усвояването му. Подобно състояние се получава и при аменорея (сигнал за спад в естрогените).

Някои растителни храни (спанак, бобови култури, сладки картофи, пълнозърнест хляб, соеви продукти, ядки, семена, пшенични трици) съдържат специфични киселини, които свързват калция в неразтворими соли и водят до екскрецията му чрез фекалиите. Подобен ефект се получава и прис консумирането на храни богати на фибри. Увеличения прием на сол и белтъчини пък причинява засилено отделяне на калций с урината.

Кафето също има подобно действие - една чаша от него унищожава 5 мг калций, а газираните напитки, съдържащи фосфорна киселина, изчерпват и калция, и магнезия. Сред враговете на калция попадат още контрацептивите и определени диети. Липсата на калций може да доведе и до безплодие.

Как да си набавим допълнително калций

"Калматрикс" на "Витаголд" е матрична формула от специално подбрани минерални соли на калций и магнезий, която осигурява на организма оптимални количества и тяхното максимално усвояване. Добавеният цинк има силно антиоксидантно действие и противовъзпалителни качества, а витамините Д3 и B6 подпомагат пълноценното усвояване на калций в организма.

Ефектите:
- Допринася за поддържане на здрави кости, зъби, коса и нокти
- Предпазва от развитие на остеопороза и така намалява риска от счупвания в напреднала възраст
- Оказва благотворен ефект върху нервната система
- Спомага за правилното функциониране на нервите и мускулите, включително за проводимостта на нервните импулси и регулиране на нормалния сърдечен ритъм
- Подсилва имунната система

Състав:
Калций - 375 мг
Магнезий - 144 мг
Цинк - 8 мг (глюконат)
Витамин D3 - 5 мкг
Витамин B6 - 3 мг

Редица изследвания сочат, че всекидневният допълнителен прием на определени минерали и витамини може да повиши здравината на костите и вероятно да намали риска от остеопороза.

Повече информация потърсете на snba.eu

Източник: "Витаголд"