Дейвид Сандберг бе обявен за интернет видео личност на годината, а PewDiePie оглави класацията на "Форбс" за най-печелившите влогъри в YouTube

Дейвид Сандберг се нареди сред лауреатите на почетна награда "Лови" заедно с Европейската космическа агенция, супермодела Лили Коул, интернет пионера Луи Пузан (р. 1931) и Том Флечър, който като британски посланик в Ливан информира за ситуацията там с над 10 хил. съобщения в "Туитър".

Отличията, които са европейският еквивалент на интернет оскарите "Уеби", отдават признание на Сандберг заради филма му Kung Fury и неговия принос към онлайн видеото.

Това, което е направил, олицетворява истинската същност на Мрежата - той финансира 30-минутната късометражка чрез дарения в Kickstarter и после го пуска за безпатно гледане, обясняват от организационния комитет на наградите "Лави", кръстени на Ейда Лавлейс - първия компютърен програмист в света. И допълват:

"С близо 20 млн. прегледа епичният кунг-фу филм в стила на 80-те демонстрира, че създаването на оригинално съдържание и изкуство - независимо колко щура е тематиката - е това, което захранва с енергия демократичността на интернет. И че всеки със страст, мотивация и визия може да сътвори нещо за ангажирана публика по цял свят"

Заглавният герой в "Кунг Фюри", който се играе от самия Сандберг, е следовател от полицията в Маями, придобил кунг-фу умения, след като преживява удар от гръм и ухапване от кобра. Той бива изпратен в миналото да убие Адолф Хитлер, т.нар. "Кунг Фюрер", за да му попречи да използва машина на времето и да се добере до настоящето.

Грешка в системата обаче го връща доста по-назад, в епохата на викингите. Самият бог Тор му помага да достигне целта си, а накрая към всички тях се присъединява и един тиранозавър...

Виж още: Девет кинокомедии, които осмиват нацизма

За броени седмици проектът на Сандберг набира тройно повече от първоначалните 200 хил. долара, но така и не успява да достигне целта за пълнометражен филм - 1 млн. Все пак такава версия се подготвя, тъй като начинанието му не остава незабелязано от Холивуд.

Самата късометражка участва през май в Десетдневката на режисьорите на кинофестивала в Кан, а песента към филма се изпълнява от друга икона на 80-те - Дейвид Хаселхоф.

Друг изтъкнат швед в жанра "онлайн видео" - Феликс Шелберг, за който сме ви разказвали и преди, пък оглави първата класация на сп. "Форбс" за най-добре печелещите влогъри в YouTube. За изминалата година той е изкарал 12 млн. долара, което го слага наравно с холивудски звезди като Ан Хатауей и Кристен Стюарт.

Каналът на 25-годишния геймър, който се подвизава в YouTube с псевдонима ПюДиПай (PewDiePie), има рекордните 40 млн. абонати - доста привлекателна територия за рекламодатели и продуктово позициониране.

Той е роден в Гьотеборг и първоначално учи икономика и технологичен мениджмънт, но след като се регистрира в YouTube през 2010 г., зарязва обучението си... През 2012-а вече има 1 млн. абонати, а миналия месец отпразнува общо 1 млрд. прегледа на клиповете си.

Подобно на българския си събрат Емил Конрад той също е написал книга, озаглавена This Book Loves You. Сборникът, който се издава от "Пенгуин груп" на 20 октомври, представлява пародия на книгите за самопомощ с афоризми, вицове и всякакви други мъдри мисли.