В поздравлението си за първия учебен ден министърът на образованието и науката определя днешните учители като "силни характери с мисия, осеяна с препятствия"

В интервю пред БНТ тази сутрин просветният министър Тодор Танев увери, че ведомството му прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна. Новият закон дава възможност на преподавателите да избират различни форми, така че часовете им да бъдат интересни. Ще се набляга на интерактивността, работи се по програмата "Таблет за всяко дете".

Проф. Танев отново бе категоричен, че увеличение на учителските заплати ще има и до края на тази, и през следващата година.

Междувременно от Министерството на образованието и науката (МОН) разпространиха неговото поздравление към родители, учители и други просветни деятели по повод първия учебен ден, в което се казва:

"Поколения наред датата 15 септември е свързвана с най-дълбокото усещане на човешката душа - просветлението. Просветлението, което озарява пътя на нацията ни от древни времена.

Жаждата за знания е генетично заложена у нас

Първият учебен ден е сакрален по своя смисъл. Думи като книга, слово, просвета изпълват умовете на децата, които след години  имат възможност да реализират мечтите си.

Днес е повече от важно да се противопоставим на невежеството. Всеки образован човек е в пъти по-ценен за обществото от неукия. Хилядите родители, които са подготвили цветя за първата среща с преподавателя, показват едно-единствено нещо -

дълбокото уважение към професията учител

И тази година в раничката на всяко едно дете стои скрит жезълът на пълководец. Стоят скрити знанието на лекаря, умението на инженера, ловкостта на занаятчията, майсторството на четката и палитрата, диригентската палка, вдъхновението на твореца или амбицията на олимпийски шампион. И от хората, поели кръста на нелеката професия учител, зависи кога ще разцъфти душата на просветения ум.

В ден като 15 септември, в година, изпълнена с превратности, децата са богатството, което сме задължени да охраняваме зорко.

Националното достойнство се гради

не само в училищните стаи и в часовете по история, но и в семейната среда. Отговорността за възхода на нацията е обща. Тя не е за ден или два. Тя е за цял живот.

Да си учител във времена като днешните е избор на силните характери с мисия, осеяна с препятствия. Нашите учители са нашите съвременни апостоли на просвещението. Отдадени на едничката мисъл - да продължат родовата любов към науката и знанието. Тъмнината на неграмотността е

най-опасното лековерие, в което можем да изпаднем

Ето това е причината апостолите на светлината да влизат всекидневно в класните стаи.

Традицията изисква от нас да не спираме, а да продължаваме и да предаваме от поколение на поколение факела на знанието. Защото знанието е част от великото усещане, че сме истински успяла нация.

И защото никой друг народ няма в съкровищницата си слова като тези:

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

На добър час, скъпи ученици, учители и родители!"

Източник: МОН