На първия учебен ден прага на училищата прекрачват общо 757 969 ученици и 68 891 учители

На първия учебен ден в клас за пръв път влизат близо 65 хил. първокласници. Това е предварителната бройка, като ясни данни за броя на записалите се в училище ученици ще бъдат изнесени след 10 октомври.

Училищата преди първия учебен ден

Най-голям е броят на първолаците в София, където са записани над 11 хил. деца в първи клас. Учебната година започва в 2564 училища, а общият брой на учениците е 757 969.

Всяко от тях посреща новата учебна година с организирани множество инициативи и празненства.

В 57 училища в страната ремонтните дейности все още продължават, съобщиха от образователното министерство.

"Тази учебна година ще има общо 68 891 учители. Готовност за започване на учебната година има във всичките 2564 училища в страната", рапортуват от МОН.

Всички учебници за учениците от I до VII клас са осигурени, а учебните планове, по които ще учат децата през новата учебна година, вече са одобрени.

Вътрешното оценяване след седми клас

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в VII клас. 

На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. За 20 май са насрочени вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

Източник: "Дарик"