Русия може да изостави сирийския лидер в името на това да запази влиянието си в региона

Русия може да изтегли подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, чието управление стана причина за разразилата се в страната гражданска война. Такива сигнали Кремъл изпраща сигнали към САЩ и Саудитска Арабия, съобщава "Блумбърг".

Подобен ход би имал за цел да запази руското влияние в региона, като Русия се включи в обединения фронт срещу Ислямска държава.

Русия и Асад

От юни официални представители на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и от страна на сирийската опозиция, обсъждат условията по евентуалното оттегляне на Асад. Възможно е и Асад да остане временен лидер на страната до победата над ИД.

Саудитска Арабия е основният регионален противник на Асад, докато Русия е негов дългогодишен съюзник. Асад се ползва и с подкрепата на Иран.

Въпреки тези сигнали Русия продължава с военната си подкрепа за режима на Асад. На територията на Сирия се намира и единствената руска военноморска база извън границите на бившия Съветски съюз, като това беше и причината Асад да се ползва толкова време с подкрепата на Кремъл.

По данни на американското разузнаване, Русия се готви да започна да нанася въздушни удари от нова база в Сирия. Според анализатори, Путин залага, че по-голямото руско военно присъствие или ще помогне на Асад да остане на власт или ще гарантира на Русия по-голямо влияние при евентуална нова криза, която може да принуди сирийския лидер да се оттегли.

Интервю: Журналистът Руслан Трад пред Bulevard.bg за пътуването си до фронтовата линия на боеве срещу ИД

Прогнози

За момента терористите от Ислямска държава контролират половината от територията на страната, докато сирийската опозиция, подкрепяна от САЩ, Саудистка Арабия, Турция и Катар също завзема нови територии, което оставя в ръцете на Асад едва една пета от сирийската територия, коментира Амос Гилад, старши съветник по сигурността към израелското правителство, цитиран от "Блумбърг".

Същевременно бивш съветник към правителството на Саудитска Арабия коментира, че ако Путин разшири подкрепата си за Асад, саудитците, които се съмняват в намеренията на руския лидер, ще разширят своята подкрепа за сирийската опозиция.

Според Soufan Group, американска консултантска група в сферата на сигурността, Путин има по-голям интерес в разбиването на Ислямска държава и запазването на руското влияние в Близкия изток, отколкото в това да подкрепя един все по-слаб съюзник като сирийския президент Асад.

Източник: "Блумбърг", "България он еър"