Според него новите промени в средното образование ще доведат до намаляване на отпадащите ученици

"Ще има увеличение на заплатите, а не бонус. То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката."

Така коментира ситуацията с учителските заплати министърът на образованието проф. Тодор Танев в интервю за Би Ти Ви. Темата стана актуална след изказване на председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че с финансовия министър Владислав Горанов са се договорили за 20 млн. лева допълнително за учителите.

Как ще се повлияе на заплатите

Сегашният механизъм на определяне на учителските заплати действа през системата за делигирани бюджети, като единствено училищните директори имат думата по размера на възнагражденията за преподавателите. Държавата има два начина за намеса в случая. 

Първият е чрез решение на Министерски съвет да увеличи размера на бюджета на училищата чрез увеличение на единния разходен стандарт, т.е. сумата за годишна издръжка на едно дете в дадения вид училище. 

Вторият е да се пусне наредба на Министерството на образованието, с която се определят минималните основни възнаграждения за младши учител, учител, старши и главен учител.

Министър Танев коментира и новите промени в промяната в структурата на средното образование ще помогнат за намаляването на броя отпадащи деца от училище. Сега годишно отпадат около 3500 деца. През миналата година те са били 3282, най-много са между пети и седми клас.

"Атаки срещу СУ"

Той отказа да коментира по същество резултатите от проверка, които показаха, че в Софийския университет са били сключвани договори за доставка на хранителни стоки без обществени поръчки и че реално от Ректората са плащали много над договорените цени през 2014 г. 

"Нападенията срещу СУ са ежедневни и целенасочени. Има огромен проблем в ръководството, но убийството на този университет е огромно престъпление. Нека да не говорим за Софийския университет толкова лекомислено. Това ще кажа и точка", заяви министър Танев, който е и професор от Софийския университет. 

Източник: Би Ти Ви