Университетът е ощетен с над 90 хил. лв.

Софийският университет е похарчил над 160 хил. лв. за 2014 г. за хранителни стоки, но без да бъде обявена обществена поръчка за договор. Това показва вътрешна проверка, в която са участвали студенти и преподаватели, цитирана от Би Ти Ви.

Ощетяване на университета в особено големи мащаби

Общо 90 053 лв. повече от договорените цени за поръчани от университета хранителни продукти, за които е сключен договор и са обявени обществени поръчки.

Разминаванията са сериозни, като например в договорите е записано, че един килограм кашкавал ще се купува за 7,92 лв., но платената цена по фактура е 11,50 лв. Разлика в цената от 3,58 лева за 404 кг, които са закупени, означава, че университетът е ощетен с 1446 лв. само за първите три месеца от миналата година.

Килограм пилешки бут пък е договорен за 2,83 лева, но всъщност е закупен за 4 лева. Разликата в цените ощетява с 2913 лв. за периода от януари до март 2014 г.

Завишаване на цените и присвояване

Има продукти, които са договорени в едно количество, а се пазаруват в друго количество на трайно по-завишени цени, коментира Симеон Георгиев - един от студентите, участвал в комисията.

През ноември 2014 г. пък от СУ се е купил алкохол за 5880 лв. Алкохол се продава единствено в ресторанта в сградата на Ректората. Оказа се обаче, че ресторант вече няма. Така че според студентите алкохолът е отишъл за лични нужди.

От СУ твърдят, че сами са инициирали проверката и ръководството е сигнализирало прокуратурата.

Източник: Би Ти Ви