И в кои е по-добре да си почиваме

Казват, че една от съставките на смисления живот е работата. Да се чувстваш полезен, с труда си да създаваш нещо, да се трудиш, просто да твориш. В миналото казваха даже, че трудът облагородява.

За да постигаме максмално с труда си обаче, се изисква да се съобразяваме със собствения си организъм. 
Трябва да знаем как, кога и какво да прави. Собственото ни тяло си има часовник, който показва кога сме продуктивни и в какъв план.

Ето едно кратко разписание на активните часове от денонощието и как се държи организмът ни в тях:

От 6.00 часа до 7.00 часа сутринта: 

По това време сме в най-добра кондиция за работа с дългосрочната памет. В този един час умът ни е способен да запомни почти всичко и усвоява информацията по-добре от всякога.

От 8.00 до 9.00 часа:

Тогава логическото ни мислене работи с най-голяма сила. Аналитичните задачи, които изискват логическо мислене, както и запомняне, биха ви се отдавали много по-лесно, отколкото в който и да е друг час. 

Виж още: Колко калории горите на работа

От 9.00 до 11.00 часа:

Най-оптималното време за анализ на информация и решаване на статистически задачи.

От 11.00 до 12.00 часа:

Близоста до обяда и наситената натовареност в предните часове рефлектират и в този промеждутък от време всички интелектуални функции на мозъка рязко спадат. Най-подходящо е тогава да дадете на ума си малко почивка - кратка пауза или малко музика биха свършили страхотна работа.

От 12.00 до 14.00 часа: 

Храна. Това е времето, в което организмът ни е зает предимно с мисли за храна, поемането ѝ и смилането ѝ. Всичката храна, получена от 12.00 до 14.00 часа, се усвоява по най-добрия начин. 

От 14.00 до 18.00 часа:

Мозъкът вече се е отърсил от преработката на храната и е време за активна дейност. Ако работите дълго, мозъкът се уморява, работата се занемарява. Най-сигурният признак за умора са проблемите със съня и заспиването през нощта.

Виж още: Инфографика: По колко сън ни е нужен на денонощие

От 21.00 до 23.00 часа:

В този период умът ни и нервната система си почиват и се възстановяват след тежкия работен ден.

От 23.00 до 1.00 часа сутринта:

Това е периодът, в който жизнената ни енергия се възстановява. Мускулна и нервна сила се зареждат отново, за да сме готови за утрешния ден.

От 1.00 до 3.00 часа сутринта:

По това време тялото е в състояние да възстанови напълно емоционалната енергия, изчерпана през деня.

Източник: webmiastoto.com