По-високо - по-добре

Учени определиха на кой етаж е най-добре да живеем. Според изследване на университета в Берн, Швейцария, хората, които живеят на осмия етаж (и по-високо) са по-здрави и с по-малък риск от редица заболявания в сравнение със съседите си от приземните апартаменти, пише "Дейли мейл. 

Причините - неизвестни

За жалост учените не могат да дадат конкретна причина за това. Възможи фактори са една идея по-чистият въздух по горните етаж или "кардио тренировките", които представляват изкачванията на стълби. 

Все пак изследователите са достигнали до извода, че при хората, живеещи на осми етаж и по-високо, шансове да починат от болест, свързана с белите дробове, е с 40% по-нисък. При тях също така рискът от инфаркт е с 35% по-малък.

При съседите им от по-долните етажи пък общата смъртност е с 35% по-висока.

Виж още: Оставането до късно в офиса повишава риска от инфаркт

Съществуват и някои предимства за обитаващите по-долните етажи. При тях рискът от самоубийство при скачане от прозореца или балкона е намален с 60%.

Изследването

Проучването обхванало 1,5 милиона обитатели на високи жилищни блокове в Швейцария. В периода между 2000 и 2008 г. сред тях били установени 14 390 смъртни случая. Общо 35% от преждевременните кончини били регистрирани при жителите на по-ниските етажи.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Дейли мейл"