Да научим детето си на активен живот от най-ранна възраст

Движението е ключово независимо от възрастта. Когато обаче сме свикнали да бъдем активни от малки и да се занимаваме с определен спорт, то като пораснем нуждата от движение се грижи за нас. Дали ще е футбол, танци, ролери, колело, важно е децата да придобият от рано представа за разнообразието от спортове и важността на движението.

Малчуганите се застояват все повече пред новите технологии. Съответно се оказва, че да ги отделиш от тях е почти толкова трудно, колкото беше родителите да те приберат преди вечерния час.

Виж още: 7 причини да запишете децата си на танци

Спортът носи много повече от подържане на добра форма и тонус, той възпитава, учи и калява, както физически, така и психически. Разбира се, зависи от интересите и способностите на вашето дете към какво да се насочи. Това е топ пет на най-добрите спортове за подрастващи, независимо от пола.

1. Тенис

Tenisat zapochva kato igra za aristokrati

Един от най-аристократичните спортове, който едновременно развива всяко мускулче на тялото. Кординация, концентрация, упоритост, сила на волята и състезателен дух са основните умения, които ще придобие детето ви, ако се отдаде на този спорт.

Тенисът носи самочувствие и достойнство, той е като лъвът на всички спортове. Рефлексите се изострят, детето става по-ловко и с око за детайлите. Развива се рационалното мислене и съответно вашият малчуган нищо чудно да ви изненада с някоя иновативна стратегия и вспечатляващо добре изпипана тактика.

2. Плуване

London 2012 maykal felps na 400 m

То не е просто спорт, то е необходимо умение. Умение, което ще използва през цения си живот. Колкото по-рано научите детето да плува, то няма да развие страх от водата, морето и т.н., а напротив ще се научи да и се наслаждава напълно.

Този спорт носи едно особено отношение към живота. Водата успокоява и знаеш, че тя е в състояние винаги да заличи онова, което не харесваш, да го промени. Неслучайно е най-силният елемент, тя дори камъкът дълбае.

Дори и не професионално, дете, което веднъж се влюби в плуването, винаги ще се връща към него. Ще търси утеха, ще решава проблеми, ще медитира, там във водата, защото ще узнае пречистващата и сила.

3. Бойни изкуства

Edno dete koeto mozhe da te spuka ot boy

Независимо от типа – карате, айкидо, таекуон-до, те всички имат забележително влияние върху децата. Учат на дисциплина, отговорност и особено важно – уважение към противника. Тялото е храм, духът притежава свръхсила, а учителите насочват как може да бъде използвана.

От практична гледна точка няма да се притеснявате толкова, ако детето ви се прибира късно, защото занете, че владее техники за самозащита (особено за момичетата).

Повечето клубове поставят едно много важно правило – уменията да не се използват на улицата, освен ако някой не ги предизвика. Така че не се притеснявайте, бойните изкуства няма да направят детето ви "хулиган" даже напротив, ще му покажат как да избягва "напечени" ситуации.

Виж още: Защо да се научите да свирите на музикален инструмент?

4. Волейбол

London 2012 teodor salparov sreshtu rusiya

Особено популярен в страната, детето ви рано или късно ще се сблъска с този спорт. В момента масово в училищата това е най-предпочитаната игра в часовете по физическо възпитание. Така че ви съветвам да го подготвите по-отрано.

Волейболът е отборна игра, което дава безкрайно ценни уроци на всеки, които реши да се занимава с нея. Работата в екип е изключително важна и отваря много професионални врати, а и добрите социални умения носят скрити козове и удовлетворение.

5. Ски

Dete kara ski

Освен че развива кординацията и подсилва мускулите, ските предпоставят към още едно много важно нещо. А именно любов към природата. Не можеш да се наслаждаваш истински на този спорт, ако не обожаваш заснежените върхове, хладния свеж въздух и чистотата.

Най-големият недостатък е, че може да практикуван само няколко месеца в годната, но от друга страна България може да се похвали със страхотни писти за целта. Колкото по-малко е детето, когато се научи, толкова по-добре за него, защото толкова по-бързо ще превъзмогне страха.

Разбира се, спортът е опасен до някаква степен, но така е с хубавите неща, винаги крият рискове. Те обаче не трябва да ни отказват да опитаме.