Умението да четем ноти ни прави по-умни

Никога не е късно да се научите нещо ново. Редица изследвания доказват благоприятното въздействие на музиката върху тялото и мозъка. Някои хора я използват, за да се концентрират, други - за да свалят напрежението, а трети не могат да свършат нищо, ако не чуват определен ритъм.

Въпреки че танцьорите изпадат в сладка нирвана, слушайки любимя си стил музика и не могат да спрат движенията на тялото си, учените доказаха, че най-силно е въздействието върху мозъка, когато ние създаваме музиката.

Свиренето на определен музикален инструмент се оказва, че крие редица предимства, различни от създаването на красива мелодия. Един от най-изключителните позитиви е, че музикантите са в състояние да обменят информация между лявата и дясната половина на мозъка по-бързо, отколкото останалите хора.

По-наблюдателни, по-прецизни, по-лесно запаметяващи информация и с по-силна памет са хората, които могат да свирят на музикален инструмент. Ако решите да запишете себе си или децата на уроци, имайте още няколко неща предвид, избирайки конкретния инструмент.

Пиано, китара и други инструменти, които позволяват солово изпълнения, без да е необходим акомпанимент, развиват индивидуалистичното мислене. Това може да направи децата ви по-състезателно настроени и мотивирани да се себедоказват и изтъкват.

От друга страна, инструменти като цигулка и кларинет предпоставят свиренето заедно с други хора, което учи на отборно мислене и работа в група. Засилва чувството за толерантност и търпение и прави музиканта по-адаптивен във всяко отношение.

Виж още: 7 причини да запишете децата си на танци

Въпреки че свиренето обикновено изглежда статично и не изисква много движение, както е в танците например, то подобрява цялостната кординация на тялото. А според множество изследвания това се отразява и пряко на мозъка, като прави свирещите на определен инструмент по-уверени и по-успешни в реалния живот.

Независимо какъв инструмент ще изберете обаче, той със сигурност ще има положително влияние върху живота ви или живота на детето. И не забравяйте, че най-важно е да се забавлявате и да ви носи удоволствие!

Виж още: 6 хобита, които ще ни направят по-умни​