Отстраняването е заради делото срещу Блатер, че е превел нелегално 2 млн. швейцарски франка на Мишел Платини

Президента на ФИФА Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини са отстранени за 90 дни от световния футбол, след като имената им се свързаха със скандал за корупция, съобщават световните агенции.

Освен тях, етичната комисия към ФИФА острани за 60 дни и генералният секретар на ФИФА Жером Валке. Комисията забрани и на бившия вицепрезидент на ФИФА Чон Мон Джун да се занимава с футбол.

На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, по подозрения, че е превел нелегално 2 млн. швейцарски франка на Платини. По думите на французина обаче заплащането е било законно, като според него това е атака по добрата му репутация.

Това е жесток удар по Платини и южнокорейския милиардер, които бяха основни претенденти за позицията на Сеп Блатер. Сега с техните амбиции е свършено, коментира британският вестник "Индипендънт".

Блатер заяви, че е бил обвинен без да има никакви доказателства за негови престъпления. "Това е възмутително", заяви той.

Жером Валке пък вече е в процедура по напускане на поста във ФИФА заради уликите, че е организирал престъпна схеми по продажба на билети за световните първенства.

Виж още: Отстраниха генералния секретар на ФИФА

Скандалът във ФИФА започна на 29 май след масирана акция на швейцарската прокуратура. Въпреки това два дни по-късно Сеп Блатер бе избран за пореден мандат начело на световната футболна асоциация. На 2 юни той обяви намерението си да се оттегли от поста заради обвинения, но окончателното му напускане бе планирано за 26 февруари 2016 г., когато трябва да се проведе конгреса на ФИФА.

Източник: Mediapool