Срещу Жером Валке вече започна разследване за корупция

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке бе отстранен от поста си, като Комисията по етика на световната футболна асоциация вече е започнала разследване по подозрение за корупция.

Това се случи часове, след като бразилски медии разпространиха информации, че Валке е участвал в незаконни схеми за продажба на билети за световното първенство там през 2014 г. По този начин се твърди, че французинът е спечелил около 2 млн. евро.

Освен това върху Валке падат съмнения, че е замесен и в големия корупционен скандал във ФИФА, който доведе до арести на 14 висши футболни функционери в края на май. 

Според вътрешни информации на английски и южноафрикански медии той е превел 10 млн. долара от сметки на ФИФА в полза на конфедерацията на Северна и Централна Америка, и Карибския басейн, за да гласуват техни представители за кандидатурана на РЮА за домакин на Мондиал 2010.

Видео: Джон Оливър за нелицеприятната страна на ФИФА

На тържеството днес в Москва по случай оставащите 1000 дни до началото на световното първенство в Русия Валке ще бъде заменен от директора на отдела за състезанията на ФИФА Колин Смит. Иначе поста му на генерален секретар временно ще бъде зает от неговия досегашен заместник Маркус Катнър.

Валке е от 2007 г. на тази позиция във ФИФА, която е втората по авторитет след тази на президента Сеп Блатер.

Източник: АФП