Частни съдебни изпълнители ще събират дълговете към Столична община

Около 10 000 нередовни пътници в софийския градски транспорт може да се окажат със запорирани заплати заради неплатено билетче. Центърът за градска мобилност вече е дал гратисчиите на частни съдебни изпълнители, които да съберат неплатените глоби към общината.

Още в края на миналата година, след като стана ясно, че събирането на сумите от актове се оказа почти невъзможно, столична община предприе тази мярка. До края на юли те са успели да съберат над 52 хил. лв. от нередовни пътници, пише "Монитор". 

Освен това от края на септември миналата година пък бе дадена възможност на нередовните пътници да платят глобата си за пътуване без билет от 20 лв. в рамките на 3 дни. Мерките са дали резултат и вече два пъти повече хора заплащат глобата, като са избегнали акта за 100 лева, обясниха от общината.

Кого ще преследват частните съдебни изпълнители

От Камарата на чесеитата обясниха, че до момента са вкарали в хазната на общината близо 3,5 млн. лв. за последните две години. Много малка част от тази сума обаче е дошла от гратисчиите. Основна задача на бирниците е била да събират неплатени местни данъци и такси, като от общината са им възложили да приберат близо 10 млн. лв. от некоректните платци.

От края на октомври съдебен изпълнител ще преследва длъжниците на Столична общината, като първо ще се започне с хората, които имат текущи неплатени актове за паркиране в зелени площи или висящ данък и не възнамеряват да ги плащат. 

След това ще дойде ред и на тези, които висят от години на общината. За това ще се направи ново звено, което ще започне работа в края на месеца. То ще координира дейността по събиране на глобите и постановленията, издавани от местната приходна агенция, Столичния инспекторат и Центъра за градска мобилност, обясни  зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. 

Виж още: Пътници в нехигиеничен вид ще бъдат сваляни от градския транспорт

"Инспекторите ще събират информация за издадените наказателни постановления и ще предприемат мерки за тяхното събиране по установения от закона ред. Чрез изпращане на писма, обаждане по телефона, а там, където е необходимо, ще се работи с частни съдебни изпълнители. Ще се поддържа и по-добра координация с Националната агенция по приходите", каза Барбалов.

Така се оказва, че имаме месец да се справим със старите си задължения, преди да ни дадат на частен съдебен изпълнител.

По-трудно е да събираме глобите, който се налагат на за малки нарушения. Това е причината да заложи на събирането и на тези период през следващите месеци, категоричен бе Барбалов.

Източник: "Монитор"