Нововъведението е поставено в Морската градина, при входа за Централния плаж

Уникална соларна пейка, която зарежда мобилни телефони и други подобни устройства чрез енергия, акумулирана от слънчевите лъчи, беше поставена в Морската градина на Бургас.

Тя се намира при входа на Централния плаж, където се превърна в атракция по време на дискусията "Умни решения за устойчив град".

Освен иновативен дизайн, пейката има и атрактивно осветление през нощта. Създадена е по идея на Бизнес инкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов.

Зареждането на телефон става чрез USB кабел, а енергията се акумулира чрез поставените на покрива слънчеви колектори.

Водещи световни IT компании представиха концепциите си за интелигентно управление на градската среда по време на форума.

Община Бургас има спечелен проект по една от най-иновативните европейски програми, финансираща научни изследвания и постижения - "Хоризонт 2020", която ни дава възможност да развием цялостна концепция, да тестваме новаторски градски решения и да си сътрудничим и обменяме опит с партньори от величината на Лондон, Лисабон и Милано, коментира зам-кметът на морския град Атанаска Николова.

Основите вече са поставени с изпълнението на проект, в рамките на който се изгражда интелигентна система за управление на градския транспорт. Осигурено е видеонаблюдение на обществени пространства и множество зони за безплатен интернет.

Смарт терминалите на велосипедната система в морския град са без аналог в страната, а скоро Община Бургас ще е единствената, която има собствена оптична мрежа, похвалиха се от местната управа.

Снимки: Община Бургас

Източник: Burgas.bg