Голяма част от бившите и настоящи футбилисти страдат от стрес и безсъние

Повече от 1/3 от професионалните футболисти страдат от депресия и други психически проблеми. Това е установил доклад на Международния съюз на играчите (FRIPro).

В анкетата участие са взели 607 настоящи и бивши футболисти от 11 държави на три континента. От тях 38% са признали, че в даден момент от кариерата си са проявявали симптоми на депресия или друг психичен проблем. 

Това е особено засилено при тези състезатели, които са претърпели сериозни контузии. За сравнение - процентите за населението в световен мащаб варират между 13 и 17.

От безсъние страдат 23% от настоящите и 28% от бившите футболисти, от стрес се оплакват съответно 15% и 18%, а редовно алкохол употребяват 9% от действащите и 25% от вече отказалите се играчи.

Виж още: Футболът сплотява

"Надяваме се, че с това изследване ще заострим вниманието на всички отговорни фактори в най-популярния спорт. Необходимо е да бъдат взети мерки, а страдащите от психически проблеми да почувстват подкрепа" коментира главният медицински експерт на FRIPro Винсънт Гоутебърдж. 

"Най-уязвими са състезателите с тежки травми. След операцията в лекарския щаб на съответния клуб трябва да следи внимателно за тревожни симптоми", допълва още той.

Източник: Chronicle