За местните избори в София засега са номинирани още Борис Бонев ("Спаси София") и арх. Борислав Игнатов ("Демократична България"), всички кандидати стават ясни месец преди вота на 27 октомври

Броени часове, след като Йорданка Фандъкова най-сетне официално обяви, че се кандидатира за нов мандат като столичен кмет, в битката за поста й влезе и омбудсманът Мая Манолова.

Бившата депутатка от БСП се чакаше от месеци да афишира намеренията си като независим кандидат-кмет, а социологически сондажи й предрекоха балотаж срещу титулярката от ГЕРБ, която този път има и подкрепата на старата десница в лицето на СДС.

Вместо да чака до сряда, както прогнозираха вестниците, Манолова обяви още в понеделник вечерта, че подава оставка като национален омбудсман. Тя го направи на среща с граждани, буквално часове след като претърпя лека автомобилна катастрофа.

"Честно казано, предвид агресията на която сме подложени аз и моите колеги през последните седмици и месеци, си мислех дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата "5 ноември", независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, колкото са в момента...

Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който да иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример. Така че нямам нужда от застраховки", заяви Манолова.

Тя дава официален старт на кампанията си тази сряда, 4 септември, от 10 ч, в зала 10 на НДК, а от 6 септември започва събирането на необходимите 2500 подписа в нейна подкрепа. Сред първите известни имена, които се афишираха като нейни симпатизанти, бяха актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагожката Ирена Пейкова.

В местния вот на 27 октомври двете фаворитки ще се състезават още с независимия Борис Бонев, издигнат от гражданската организация "Спаси София", и арх. Борислав Игнатов от Камарата на архитектите, номиниран от дясното обединение "Демократична България" ("Да, България", ДСБ и Зелените).

Всички кандидати за кметската надпревара в София ще станат ясни на 25 септември, информира БНР.

Йорданка Фандъкова оповести решението си по-рано през деня, докато инспектираше строителството на третия лъч на софийското метро - и коментира: "Решението ми в никакъв случай не е спонтанно. То се основава на чувството ми за отговорност към голямото доверие, което получавам през всичките тези години за промяната на града. Обратното според мен би означавало предателство към това доверие, към усилията за промяна."

Във "Фейсбук" тя допълни още аргументи в полза на четвърти свой мандат: "София се променя и развива в последните 10 години не с приказки, а с работа. Това е моят мотив да участвам в изборите тази есен. И ще го направя с график за работа - с нови проекти и идеи, нови хора и нова енергия.

Днес София е динамичен град, който се променя и развива, който дава възможности. Наложихме скорост на промяна, която изглежда естествена, но тя не е. Тя е резултат от много работа."

Пред избирателите в столицата и своя екип, който възнамерява да обнови, Фандъкова формулира три основни приоритета за следващите четири години:

1. Активна и целенасочена работа в кварталите - малките улици, паркирането и междублоковите пространства; 

2. Развитие на София като зелен и чист град - зеленият ринг, който свързва кварталите и големите паркове, осем нови парка, зелените коридори и засаждане на зелен пояс около София. За повишаване качеството на въздуха - да бъдат завършени големите проекти за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от транспорта.

2. Дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината - за повече публичност, за повече контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите.

Разбира се, стратегическият проект остава метрото, уточнява Фандъкова и допълва: "Строителството на метрото трябва да продължи, то не трябва да спира - заедно със завършване на вътрешните рингове и околовръстния път, които ще облекчат трафика."

При инспекцията си в метрото тя поясни, че тунелът между бъдещите станции "Орлов мост" и "България" вече е готов - "пет километра релсов път. Очаквам втората половина на септември да бъде завършен напълно 8 км от релсовия път. Това е първият етап на строителството на третата линия на метрото от "Владимир Вазов" до Красно село."

Първата жена, избрана за кмет на столицата, е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. В София е завършила средното си образование - руска гимназия, а после и висшето: руска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Около 20 години от професионалния й път преминават в 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" - първо като учителка, после и като директорка.

София е моят град, тук съм израснала от 13-годишна, тук съм учила, тук съм родила детето си и работя за града си, изтъква сега Фандъкова.

В Столичната община влиза през 2005-а като заместник на Бойко Борисов и отговаря за ресорите образование, култура, спорт и превенции на зависимости. През 2009 г. е избрана за депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание и става министър на образованието, младежта и науката, но скоро отново се връща в местната власт, вече като победителка в кметския вот.

На предишните местни избори през есен 2015 спечели нов мандат с над 60% от гласовете и по-късно, заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е обявена за политик на годината в традиционната анкета на "Дарик радио".

В изявлението й по повод кандидатурата за нов мандат тя припомня: "Преди 10 години започнахме работа от кризи, които изглеждаха нерешими. Сега никой не ги помни и се радвам, че е така. 

Знам, че от днес до октомври ще се отрича всичко, което направихме. Ще се показват само пропуски и грешки. Да, бъркала съм в преценката си и за хора, и за ситуации. За 10 години работа се допускат и грешки, особено с темпото, с което работим."

Виж още: Столичният зам.-кмет по транспорта подаде оставка

Още преди официалното обявяване на двете кандидатури в началото на тази седмица в. "24 часа" написа във водещо заглавие: "Фандъкова ще кани свестни за съветници. Мая без листа, но БСП и дребните десни зад нея с отделни листи."

Всекидневникът коментира, че Фандъкова и Манолова влизат най-сетне в челен сблъсък след този понеделник, като хора от екипа на омбудсмана заявили пред изданието, че при загуба от Фандъкова бившата лява депутатка щяла да направи своя политическа партия.

"БСП се отказа от Мая Манолова, засега", анонсира по темата пък "Труд", но уточнява, че на "Позитано" 20 преценили, че така официално претендиращата за еманципирана от соцпартията Манолова щяла да привлече десни гласове.

Източник: БНР, Фейсбук / Йорданка Фандъкова