Йорданка Фандъкова с нов мандат

Йорданка Фандъкова

кмет на София

Първата жена, избрана за кмет на София, е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. В София е завършила средното си образование - руска гимназия, а после и висшето: руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Около 20 години от професионалния й път преминават в 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" - първо като учителка, после и като директорка.

В Столичната община влиза през 2005-а като заместник на Бойко Борисов и отговаря за ресорите образование, култура, спорт и превенции на зависимости. През 2009 г. е избрана за депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание и става министър на образованието, младежта и науката, но скоро отново се връща в местната власт, вече като победителка в изборите за кмет.

През април 2012, в навечерието на 50-годишния си юбилей, е на корицата на женското списание "Ева", което й прави портрет и дава отговор на редица въпроси от биографията й:

Какъв е пътят от училището до кметския пост и какво не знаем за човека, който стои зад титлата "градоначалник” на милионния град? За някои тя е кметът на София, за други обаче ще си остане "госпожата” и любим директор на Втора немска гимназия.

Кой й помага в решението да приеме поканата на Бойко Борисов, каква е първата й реакция, когато научава за коварната болест, и къде намира сили за борбата с нея? Приличат ли си и по какво с града, който ръководи?

Пред "Ева" Йорданка Фандъкова признава, че в колата си винаги има диск на "Металика", цигарата е нейното малко бягство, дъщеря й - нейният верен съветник по стил, а детската мечта - да бъде космонавт. Семейството винаги ще бъде най-важният приоритет, а вечният стремеж - да се прави добро винаги и навсякъде.
На местните избори през октомври 2015 е преизбрана за нов мандат като кмет на Столичната община с над 60% от гласовете. Заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова става политик на 2015 г. в традиционната анкета на "Дарик радио".

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност