Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 10,50 ч.

Горещините продължават и в началото на септември - последният летен месец започва със слънчево време и максимални температури между 31 и 36 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

През септември интензивността на атмосферната циркулация над Европа отслабва поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от два до шест. а дните с валеж - около четири. Термометърът е стигал и до стойности около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуда, а за планините - между 3 и 8 градуса. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските - от 2 до 7 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

През първите няколко дни от септември ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната - горещо, с максимални температури между 31 и 36 градуса. Към средата на първата десетдневка от северозапад на югоизток се очаква да премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места да вали краткотраен дъжд.

През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневката облачността ще се увеличи и на места отново ще вали дъжд.

През повечето дни от втората десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните, а времето ще е спокойно и предимно слънчево.

Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с превалявания има около 14-15 и около 18 септември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третата десетдневка температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-ри, 26-и и в края на месеца.

В началото на септември Слънцето в София изгрява в 6,51 ч. и залязва в 20,02 ч., а продължителността на деня е 13 часа и 11 минути. В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 7,22 ч. и ще залязва в 19,11 ч., а продължителността на деня намалява до е 11 часа и 49 минути.

Фази на Луната:
6 септември - първа четвърт,
14 септември - пълнолуние,
22 септември - последна четвърт,
28 септември - новолуние.

На 23 септември в 10,50 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"