Българинът, който беше изпаднал до 78-о място в световната ранглиста, се класира за първи път в кариерата си сред най-добрите четирима в Откритото първенство на САЩ по тенис (US Open), където обаче падна от Даниил Медведев

Григор Димитров игра за първи път в кариерата си полуфинал в Откритото първенство на САЩ по тенис. В ранните часове на съботния ден българинът изгуби в три сета - 6:7 (5), 4:6 и 3:6 - от поставения под номер 5 в основната схема Даниил Медведев (Русия), който преди това отстрани и швейцареца Стан Вавринка.

"Той спечели важните точки. Аз не успявах да стигам до лесни точки на мой сервис, както и на негов. За мен беше доста интересен мач. Мисля, че мога да извлека доста неща от него. Физически бях добре, движех се добре", споделя след това Григор пред Sportal.bg и допълва:

"В най-важните моменти не ми се получи, а и той игра добре в тези ситуации. На сетбола в първия сет беше много нестандартен за неговата игра. Знаех къде ще сервира, бях готов, бях там и втората топка въобще не очаквах да я изиграе по такъв начин. Имаше моменти, в които не очаквах някои неща от него, но той ги направи и това оказа влияние. Не очаквах да загубя с 0-3 сета, но резултатът не мисля, че отговаря на мача. Мисля, че играх добре, дадох всичко от себе си."

За да се класира сред най-добрите четирима на US Open, Димитров взе ключова победа срещу носителя на 20 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер в петсетов мач в четвъртфиналите на турнира в Ню Йорк. Резултатът: 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 - беше постигнат за три часа и 10 минути игра в ранните часове на сряда, 4 септември.

Към края на двубоя с Григор физическото състояние на Федерер не бе оптимално, но той бе и сериозно обезверен от непоколебимата игра на българина от основната линия и чудесните изпълнения на сервис, отбелязва Sportal.bg. Това бе осмата им среща на корта, като съотношението дотук бе изцяло в полза на швейцареца.

Димитров, който през последните месеци се срина до 78-о място в световната ранглиста, е най-ниско класираният (при старта на турнира) полуфиналист в турнир от Големия шлем от 11 години насам, когато на "Уимбълдън" Райнер Шютлер стигна предпоследната фаза като 94-ти в света.

Специално на US Open пък трябва да се върнем чак до 1991 г., за да видим по-ниско класиран полуфиналист - това е не кой да е, а легендата Джими Конърс, който по онова време е извън Топ 100, на 39 и участва с "уайлд кард", припомня Sportal.bg.

"Отдавна не бях играл на този корт и първият сет бях нервен. Той сервираше много добре, но си казах, че трябва да остана в мача. Знаех, че се чувствам много добре физически и съм в добра форма. Успях да удрям добре трудните топки. Може би след втория сет започнах да намирам ритъма си и усетих, че ако има дълги разигравания, ще имам шанс. Опитвах се да остана в разиграванията, да го накарам да стои колкото може повече на корта. Накрая той със сигурност не беше 100%, но това е форматът три от пет сета, всичко може да се случи", коментира българският топтенисист след победата си над Федерер - а за ролята на треньорите си Андре Агаси и Радек Щепанек обясни:

"Едно от най-трудните решения беше да решим да съм сам тук, а не с Агаси и Щепанек. Андре и Радек не са тук, но ние постоянно говорим и със сигурност ще бъдем заедно, засега всичко се развива добре. Беше трудно решение, но трябва да взимаш такива решения на корта и извън него."

Двубоят с Медведев беше третият полуфинал на турнир от Големия шлем в кариерата на Григор Димитров след Уимбълдън 2014 и Откритото първенство на Австралия (Australian Open) 2017.

Източник: Sportal.bg