Димитър Саватинов от Гоце Делчев спечели титлата "Най-силен мъж на Америка"

Кой е най-силният мъж на Америка? Оказва се, че това е Димитър Саватинов от Гоце Делчев, който за втори път спечели престижния конкурс "Най-силен мъж на Америка".

Състезанието тази година се проведе в Атланта, щата Джорджия. Саватинов доби право на участие в състезанието, след като миналата година показа отлична физическа форма и успя да победи. 

"Добре се чувствам от този успех, радвам се, че успях да спечеля титлата пак. Само трима души в Америка са успели да спечелят титлата повече от веднъж, това ме направи четвъртият човек, успял да го постигне. Надявам се да мога и догодина да спечеля и да съм единственият, който е взел титлата три пъти един след друг", коментира Саватинов пред "Дарик" след победата.

"Винаги ми е харесвало да вдигам тежести, но в Гоце Делчев нямаше други спортове и започнах да се занимавам с борба. Занимавах се 8 години с този спорт в Гоце Делчев и продължих даже и в казармата. След това реших да се преместя в София и там се занимавах с вдигане на тежести и малко борба. Запознах се с приятели, които ме поканиха да работя в циркова трупа, с която започнахме да пътуваме по света. И така през 2006 г. дойдохме да работим в САЩ. Тук започнах да се занимавам със стронгмен спорт през 2009 г. и оттогава гледам да имам по-добри и по-добри постижения", заявява най-силният мъж на Америка.

Виж още: Първи български културист се състезава на "Мистър Олимпия"

По думите му разковничето за успеха е най-вече в упоритостта:

"Като реша да постигна нещо, не се отказвам. Това е най-важното - да вярваш в себе си и да не се отказваш, да продължаваш, дори когато другите не вярват, че можеш да го постигнеш".

"Винаги съм искал да се върна в България и се надявам да мога да развия този спорт там, защото има много хора и деца, които според мен пропиляват годините сега, защото няма кой да ги научи и да им покаже как да направят нещата по правилния начин. Да им даде кураж някой. Защото аз идвам от Гоце Делчев и знам как беше - хората си мислят, че някой друг от по-голям град ще успее, а те няма да успеят. Което не е вярно - ако решиш, че искаш нещо и тръгнеш да го преследваш, няма значение откъде си, винаги ще можеш да достигнеш целта", казва още Саватинов.

Виж още: Стоян Стоянов: За добрата форма в първо лице

Мечтата на Димитър е да се върне в България и да направи школа за спорт в силовите дисциплини в родния Гоце Делчев.