Повишението в цената на винетните стикери е, за да се осигурят средства за поддържането на републиканската пътна мрежа

Годишната винетка за лека кола догодина ще бъде 97 лева, реши правителството.

Това прави увеличение от 45%. Досега цената на лепенките за извънградско пътуване струваха 67 лева.

Преди седмица в медиите изтекоха информации за три варианта за поскъпване на винетките. От тях предложението за 97 лв. бе за най-малкото увеличение. Другите варианти бяха за 120 лева и за 145 лева.

От Министерството на регионалното развитие припомнят, че цената на винетките не е вдигана от 8 години. Дори и след увеличението на стикерите обаче парите за поддръжка на пътищата у нас ще останат крайно недостатъчни.

Причината е, че на година от лепенките се събират около 200 млн. лв. Дори и да достигнат 300 млн. лв. обаче сумата ще бъде около една трета от необходимите годишни инвестиции за републиканската мрежа. 

По-евтино от очакваното

Темата за винетките се разпали паралелно с протестът на полицаите. В началото се говореше за ударно увеличение на 145 лв. за годишните винетки. Голямото обществено недоволство обаче накара финансовият министър Владислав Горанов да отрече подобно вдигане на цената.

"Цената на винетката не е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи. Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа - това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", коментира той пред "Дарик".

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е и че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

Преди дни стана ясно, че 33%, или една трета от автомагистралите и шосетата от първи, втори и трети клас, са в лошо състояние

Източник: "Дарик"