Ползващите "Фейсбук" са с 39% по-висок риск да се чувстват по-нещастни от своите приятели

Социалните мрежи се предполага, че трябва да ни свързват с хора, с които не можем да се виждаме и чуваме всеки ден, помагат ни да следим какво се случва в техния живот (или най-малкото какви снимки на котки и бебета харесват). Предполага се, че социалните мрежи тряба да ни сближават и да ни правят по-щастливи.

Но дали е така?

Не и според едно едно проучване на Института за изследване на щастието в Дания. 

Екипът на др. Мейк Викинг е стигнал до извода, че хората, които не ползват "Фейсбук", са по-щастливи от останалите, пише АФП.

"Ние се спряхме на "Фейсбук", защото това е социалната мрежа, най-широко използвана от всички възрастови групи", обяснява Викинг.

Изследването включва 1 095 души в Дания, които са били разделени на две групи - такива, които продължават да ползват социалната мрежа и други, които спират. 

След една седмица станало ясно, че хората, които не са използвали "Фейсбук" са били по-удовлетворени от живота си. 88% от тях се определили като щастливи, а в другата група този процент бил 81%. В същото време 12% от първата група били недоволни от живота си, а във втората - те били 20%. 

Виж още: 10 причини да се отървем от профила си във "Фейсбук"

От анализа на резултатите проличало, че ползващите "Фейсбук" са с 39% по-висок риск да се чувстват по-нещастни от своите приятели.

Към края на експеримента отказалите се от "Фейсбук" били с по-добър социален живот и се концентрирали по-лесно върху задачите си.

Според предишни проучвания датчаните се оказаха сред най-щастливите хора на планетата, припомня агенцията.

Източник: АФП