Какво има причина да ни дразни в социалната мрежа

Човек и добре да живее, идва време, когато приятелите му най-сетне ще го преборят и той ще си направи профил във "Фейсбук". Май нещо такова беше написал преди време на стената си в социалната мрежа хан Омуртаг. Истината обаче е, че колкото и нови потребители да влизат в царството на Марк Зукърбърг, все ще има разочаровани потребители, който ще преодолеят хилядата защити на опцията "Изтрий профила" и ще напуснат "Фейсбук".

Защо? Социалната мрежа обхваща над милиард потребители с безкрайни възможности за разговори, споделяне на информация, забавления и т.н. Спокойно даже можем да кажем, че малко по малко "Фейсбук" изяжда интернет и се превръща в нещо почти толкова значимо, колкото самата мрежа. Там всеки може да има своята страница и да я промотира сред множеството други страници. Светът е голям и вече го има във "Фейсбук". Защо да се махаме оттам?

Всъщност причините са доста.

1. "Фейсбук" изяжда свободното ни време

И не само. Дори когато сме на работа, пак се ровим и в социалните мрежи. "Фейсбук" е като наркоманията. Пристрастяваш се и не можеш да провериш какво се случва. Колко курсови работи са били написани в последния момент или въобще са отложени за друг път, само защото студентът се е забравил в социалната мрежа? Колко работа не е свършена или е претупана заради висене в "Нюзфийда". Идеята е, че заради ненужно никому съдържание от котката на съседа на един приятел, с когото последно се видях преди около 3 години, забравяме за неща, които можем да свършим и ще ни донесат далеч по-голяма полза.

Освен това при всяка щуротия, която видите или която ваши приятели видят, непременно се споделя. И така докато си работиш нещо или прекарваш времето си по някакъв ползотворен начин, може да се окаже, че се хилиш на безсмислено видео със забавни котка, бебе или нещо от сорта.

2. Заменяме приятели за "приятели"

Да ви издадем една малка тайна, "Фейсбук" приятелите ви не са точно приятели. Не са врагове и най-вероятно (надяваме се) не ви желаят злото, но определено твърде малка част от тях са истински близките ви приятели. А във "френдлиста" влизат съседи, далечни братовчеди, съученици, някой, когото сте срещнали случайно на парти и куп други хора, които определено не са ви толкова нужни да ги познавате. Разбира се, така можете да следите какво се случва със старите ви познати и да не губите контакт с тях, но в крайна сметка целият този кръг от хора ни задръства с ненужна информация и понякога важното се губи. Можете да отбележите кои са ви близките приятели и така да следите всичко, което те публикуват, но пък ако са ви близки приятели, не трябва ли да ги питате лично какво става с тях.

Да не говорим за многото моменти, когато излизаме с приятели и някой от тях (или ние самите) си гледа в телефона постоянно. Да говорим за пореден път за дехуманизирането на човешките отношение е излишно, но в крайна сметка екранът малко по малко започва да замества истинските приятелски отношения. И това може и да не стане в наши дни, но за в бъдеще? Подобно децата, които преди ритаха топка зад блока, а сега цъкат онлайн футболни игри, така и в бъдеще онлайн комуникациите могат да изсмучат голяма част от цялото общуване.

3. Забравете за личната информация

Можеш всякак да заключиш профила си, да внимаваш какво публикуваш, да забраниш да ти излизат таговете на снимки и т.н., но винаги оставаш уязвим откъм защитата на информация. Все някой вижда това, което публикуваме и трябва да сме много внимателни какво публикуваме. И това, когато познаваме самия "Фейсбук" и знаем как да ограничим информацията, която даваме на света. Иначе всичко, което споделяме става видимо за света.

И това е само едната страна. Представете си как "Фейсбук" съставя много подробна статистика на цялото ви поведение в социалната мрежа, включително и статусите, които сме тръгнали да пишем, но не сме публикували. Освен това вече има приложения, които ни позволяват на потребителите да виждат снимките, на които сме "тагнати" (и сме забранили да се появяват на профила ни). Има и приложения, които дават на хора, които не са наши приятели да виждат това, което публикуваме, независимо дали са ни приятели, или не.

4. Не знаеш кой гледа

Следвайки линията на лична информация, която се размива много сериозно, няма как да не обърнем внимание и на този въпрос. От МВР не веднъж са предупреждавали за крадци, които набелязват жертвите си във "Фейсбук" - едно обявяване пред приятелите, че заминавате за Дубай или отивате на гости за няколко дни при баба си, може да даде сигнал на крадците и да се приберете в опразнен апартамент.

Много работодатели също проверяват профилите във "Фейсбук" на бъдещите си (а понякога и на настоящите) служители и може да е от решаващо значение дали сте публикували леко скандални пиянски снимки.

Друга е опасността и от преследвачи, които благодарение на социалната мрежа могат да се доберат до всякаква информация за вас, която публикувате (включително какви публикации харесвате).

5. Онлайн тормоз

В други страни вече се говори сериозно за този проблем, но у нас темата рядко се зачева дори и на повърхността. Истината обаче е, че онлайн тормозът с коментари, съобщения и публикации, целящи оронване на престиж, сплашване и т.н. е проблем, особено когато става въпрос за хора в младежка възраст. Децата между 13 и 18 г. са особено податливи на подобен вид тормоз и животът на някои от тях може да се превърне в доста неприятна поредица от събития само заради публикувано "от приятел" клипче, снимка или коментар.

Тук не трябва да споменаваме и троловете, които заемат голяма част от коментарите във "Фейсбук". Социалната мрежа дава огромно поле за развиване на манипулаторски и хейтърски потенциал, където човек може да даде най-лошото от себе си. Реч на омраза, свирепо оплюване, заплахи и какво ли още не могат да бъдат видени под публикации на различни новини. И понякога това е просто за спорта.

6. "Фейсбук" ни кара да се чувстваме нещастни

Когато сме в депресия е страшно лесно да бръкнем с пръст в раната и да проверим какво прави бившето гадже. Я, интересно вече се е сгодил/а. А страшно тъпият ни съученик, на когото сме се присмивали си има собствен бизнес и печели страхотни пари, има красива жена и симпатични деца. А пък този, който се е присмивал на нас е дори по-успял. Образно казано. "Фейсбук" ни кара да се сравняваме с другите, гледайки техните публикации. А това е един изкривен свят, в който най-често се фукаме с разни неща, без да споделяме за проблемите, с които се справяме. Така че в един момент се получава така, че гледайки "Фейсбук" усилваме някаква моментна депресия, сравнявайки се с... илюзии.

Видео: За безсмислените лъжи, които пишем в социалните мрежи

7. Майка ти и баба ти също имат "Фейсбук"

Преди време интернет беше място за млади хора, които да изразяват мнението си. Сега обаче майка ти, леля ти, баба ти и голяма част от приятелките им си имат профили във "Фейсбук" и всички настояват да са ти приятели. И е някак неловко да ги отрежеш. Затова вече трябва да внимаваш какво публикуваш, на какви снимки те "тагват", какви коментари има под твоите постове... И винаги ще усещаш опасността от това майка ти и някой от приятелите ти, когото в никакъв случай не би ѝ представил, да пишат под една и съща публикация. А сега си представете и възможността да бъде качена в интернет някоя не особено приятна ваша детска снимка.

8. Рекламите

За компания, която събира толкова много лична информация за всеки от потребителите си, предложенията и рекламите във "Фейсбук" са безумно неотговарящи на потребностите на потребителите си. Предлагат ни се за приятели хора, които въобще не познаваме и дори нямаме общи приятели, а сме ставали свидетели на много реклами, които уж трябва да са профилирани, но попадат на безкрайно различни целеви групи. Например реклама на популярна марка алкохол се позиционира при бивш алкохолик. Или изложба в еди коя си галерия на профила на любител на балканските ритми с нулев интерес към изобразителното изкуство. И още купища подобни примери.

9. Правилата за ползване

Те са просто едностранни. Ние като потребители не просто се съгласяваме "Фейсбук" да притежава данните ни и това, което публикуваме, но в случай, че изберем да не сме със собственото си име или да изберем фалшива дата на раждане, те могат да изтрият профила ни. И ако администраторите решат, че името ни не е истинско, в един момент можем да се окажем без акаунт. Разбира се, това се изпълнява рядко, но един приятел, който държеше да се казва Мирилайлай, се оказа с изтрит акаунт заради недействително име. А можеше просто родителите му да се били страшни фенове на Ян Бибиян. Интернет е място на свободата, където анонимността е гарантирана, а поведението на "Фейсбук" въобще не спазва добрия тон.

10. "Фейсбук" дразни

Всичките котки, сладки бебета, снимки от партита на хора, които бегло познаваме... Връщаме се към началото. Всичката тази ненужна информация задръства и затлачва. Ние нямаме нужда от нея, а тя ни се предлага. Да, "Фейсбук" е страхотен за набиране на информация, за правене на бизнес, за разпространение на добри идеи, но покрай това вървят и тонове излишна информация, която досажда.

Компанията направи така, че само до 16% от абонатите ни да виждат какво сме публикували, но вместо да ни отърве от досадните публикации на познатите, които сме добавили само от куртоазия, се редуцират различни новини и събития, които всъщност може да влизат в полето на интересите ни.

Така че ако информация е това, което търсим, има социални мрежи като "Туитър", където информацията достига доста по-бързо и далеч не толкова "цензурирано". Най-малкото, никой там не те ограничава до 16% от последователите ти.

По другата линия. Ако тръгнем да правим категоризация на всички дразнещи публикации, които могат да се намерят във "Фейсбук", трябва да направим цял отделен материал. От безумните тагвания в молЪ, през снимките с мотивиращо изречение и лигави цитати от автори, които потребителят най-вероятно не е чел, та да стигнем до размислите на човек, познат на приятелите си като Пешооу, за света, политиката и религията. В свят, където в центъра на даден град човек пада по лице и хората просто го поглеждат, без да му помогнат, ние си мислим, че на някого действително му пука. Може пък и да има такива хора, но на тях би им пукало и извън "Фейсбук".

Източник: Bulevard.bg