Когато тялото ни казва, че ни е време за почивка

Живеем в свят, където нещата вървят "на тагадък". Ставаме рано, работим, занимаваме се с 1000 неща наведнъж, после отделяме време за семейство и приятели, ръчкаме в социалните мрежи, спортуваме и какво ли още не. И всичко това трябва да събираме само в 24 часа.

И макар че системата ни е засмукала така, че усещаме живота си празен без някаква дейност, тялото ни може и да не е особено съгласно със случващото се. 

"Стресът ви убива, като скъсява продължителността на живота ви и влошава качеството му, но в същото време ви кара да се чувствате важни", казва доктор Белайза Вранич, основател на курсове за активна медитация и автор на книгата "Дишай". 

Ето и няколко сигнала, които според др. Вранич ни намекват, че тялото ни има нужда от по-бавно темпо:

1. Винаги сте уморени 

Силната умора е най-често срещаният симптом, който показва, че се претоварвате. Може да ви се случват следните моменти - да лежите уморени в леглото, но стресът да не ви оставя на мира и да не успеете да заспите. По цяла нощ да мислите за работа, сметки, семейство - можете сами да посочите още теми. 

2. Забравяте 

Ако ви се губи нишката по време на обичайни разговори или пък не можете да се концентрирате, това е знак, че мозъкът ви е пренатоварен. 

3. Разболявате се често 

Изисква се известно време за възстановяване след настинка или грип. Ако често се разболявате, вероятно стресът ви е надвил. 

Виж още: Шест начина да се преборим с постоянната умора

4. Не живеете в настоящето 

Стресът може да ви кара да мислите носталгично за отминали времена и как сте се чувствали комфортно тогава. Възможно е да размишлявате и за обещаващото бъдеще, когато ще си полежавате спокойно. Мечтаене за вчера и утре е показателно, че не се наслаждавате на настоящето. 

5. Имате проблеми със стомаха 

Знаете, че редица стресови ситуации в ежедневието могат да предизвикат проблеми от стомашно естество. Мозъкът и стомашно-чревната система са свързани. 

6. Опада ви косата 

Стресът е сред основните причини за интензивно опадане на косата. Той може да доведе до проблеми от такъв порядък в дългосрочен план. 

Виж още: Тест за психическа и физическа умора

7. Тялото ви боли 

Високите нива на стрес предизвикват напрежение в мускулите, особено в гърба и раменете. Може да се оплаквате още от спазми и главоболие.

Източник: Profit.bg