Египетски милиардер иска да купи гръцки или италиански остров, който да стане убежище за бежанци и същевременно да се превърне в притегателна туристическа дестинация. Запознайте се с плановете на Нагуиб Сафирис:

"Никога не съм обещавал нещо, което не съм и постигнал", обича да казва Нагуиб Сафирис. Как да не му вярва човек! Та той е един от десетте най-заможни бизнесмени в Африка и е смятан за един от най-богатите хора в света, пише Б.Блашке в коментар за "Дойче Веле"

Сафирис е шеф на огромна телекомуникационна империя и всичко, до което се докосне, се превръща в злато. Затова и лансираната от него преди няколко седмици идея би трябвало да се взима насериозно.

Египтянинът заяви, че иска да купи остров в Гърция или в Италия и да го превърне в убежище за бежанци. 
"Най-хубавото на моята инициатива е това, че аз ще закарам хората на острова. Те няма да отнемат никому работни места, защото на острова няма нищо. Те няма да отнемат мястото на някого в някоя болница или училище. Защото ние ще построим нова болница, ново училище и ще осигурим работа за тези хора, които ще градят новия си живот", казва Савирис. 

Той многократно подчертава, че ще предостави 100 милиона долара първоначален капитал и ще търси дарители, които да подкрепят идеята. Те щели да получат дялове във фирмата с идеална цел, която ще стопанисва убежището за бежанците. "Ние ще инвестираме и в хотели, за да създадем работни места. И когато всичко е готово, островът ще стане привлекателна дестинация и за туристи", казва мултимилиардерът.

Бежанци и туристи на едно?

Савирис вече предприема стъпки за реализация на идеята си. Той е намерил самотни острови в Италия, които обаче са държавна собственост и не се продават. Затова пък в Гърция има и частни собственици на острови, които могат да бъдат продадени. 

"Намерил съм 23 острова. Няма проблем за цената. Утре можем да купим всичките. Не можем обаче да изпратим там мигрантите без да имаме разрешение от гръцкото правителство. Въпреки моето писмо до гръцкия премиер и въпреки запитването до посланика тук в Кайро, все още не сме получили никакъв отговор", казва Савирис.

Гръцкото посолство в Кайро не коментира предложението на египетския бизнесмен. Странна реакция на фона на броя на бежанците в Гърция и цяла Европа. 

"Аз искам само гръцкият премиер да ми напише едно писмо и да каже: "Готово! Можеш да заселиш 20 000 души на този и този остров за три години. Ще те представим на митническите власти и на службата за чужденците. Островът ще приеме всички за три години, докато положението в страната им се нормализира. Тогава те трябва да се завърнат в родината си." Савирис споделя, че не е свикнал да пише писма до министър-председатели и да не получава отговор.

Виж още: Милиардер купува гръцки острови, за да настани там бежанци

Какво мисли Брюксел по въпроса?

Идеята на мултимилиардера не е никак лоша. Та нали бежанците и без това са вече в Гърция или Италия. Савирис иска хората да приемат насериозно творческите предложения за решаване на бежанската криза. Дали разчита на подкрепа за идеята си и от федералното правителство? 

"Надявам се! Затова давам и интервюта за германски медии. Вече се обърнах и към ЕС. Не забелязах обаче хора, които да се отнасят сериозно към плановете ми. Бюрократите винаги реагират така, когато си имат работа с предприемачи. "Ах, да! Прекрасна идея!", казват те. И никой на върши нищо", огорчено отговаря Савирис.

Източник: "Дойче веле"