Поне в музикално отношение световното в Русия не извади хит - а емблематичното парче, което звуча по трибуните, се оказа английската Three Lions (Football's Coming Home), която оглави класациите за четвърти път от 1996 г. насам

Уил Смит, който в началото на есента се присъединява към клуба на 50-годишните, се завърна към музиката в официалната песен на световното първенство по футбол Русия 2018 - Live It Up. В сингъла, издаден от "Сони мюзик" още в края на май, му партнират албанската звезда Ера Истрефи и Ники Джем, носител на латино-"Грами", който се изявява в жанровете ърбан и регетон.

Музикален продуцент на парчето - и един от многобройните му съавтори - е американският диджей Дипло, който коментира: "Никога досега не бях участвал в толкова разнообразен творчески екип изпълнители от различни жанрове и континенти, които се обединиха в отбор и създадоха страхотна атмосфера в песента."

"Сътрудничеството с Ники, Дипло и Ера за песента е страхотна музикална еклектика от различни вкусове и жанрове, обединени в обща мелодия. С тази песен ние просто искаме целият свят да танцува", казва и Уил Смит.

Тв зрителите трябва я видят на живо едва на закриването - 15 юли на московския стадион "Лужники", където на 14 юни беше и церемонията по откриването, озвучена от Роби Уилямс с няколко негови стари хита.

Видеоклипът е заснет в Будапеща, където актьорът работи по най-новия си филм, а към изпълнителите се присъединява и бразилската футболна легенда Роналдиньо.

"Кока-кола" традиционно продуцира химна на мондиала - Colors (Цветове) на Джейсън Деруло, включен в официалния албум на шампионата.

Уругвайската актриса Наталия Орейра, популярна с участието си в няколко латиносериала, записа своя песен за световното, където сънародниците й са в една група с домакина Русия.

Заглавието United by love (Обединени от любовта) е англоезично, но текстът е на няколко езика, вкл. руски.

Шведският певец и продуцент от марокански произход RedOne, писал хитове за Лейди Гага, Дженифър Лопес, Енрике Иглесиас и Ъшър, също пусна футболно парче за Русия 2018 - още повече че родината му кандидатстваше за домакинство на световното през 2026 г. 

ФИФА обаче реши, че след Катар 2022 мондиалът няма да е в Мароко, а на американския континент, при това в три държави: Канада, САЩ и Мексико, които издигнаха обединената си кандидатура.

One World е поредното сътрудничество на РедУан със спортния тв канал beIN SPORTS, а клипът е заснет в Москва и Агадир, Мароко. Песента е първи сингъл от новия му проект за изгряващи звезди RedOne Presents New Talent, а с вокалите си участват Аделина и Now United - сборна група певци от 14 различни държави.

Макар че домакините опитаха да наложат емблематичната "Калинка", представена дори във версия а ла Тримата тенори, най-големият хит по трибуните на мондиал 2018 се оказа английски, и то старо парче.

Песента Three Lions (Football's Coming Home) e написана за британското домакинство на Евро 1996 и периодично се преиздава като сингъл, като сега оглави класацията на Острова за четвърти път.

В Русия обаче "трите лъва", наричани така заради герба на фланелките си, отново не успяха "да върнат футбола у дома му", а останаха четвърти в света след загуба с 0:2 от Белгия в "малкия финал".

Автор на музиката е Иън Броуди от ливърпулската бритпоп група "Лайтнинг сийдс", а текстът е на комиците Дейвид Бадиел и Франк Скинър, водещи на предаването Fantasy Football League, които изразяват разочарованието на феновете, че Англия така и не успява да достигне световния връх отново след паметната титла от домакинството през 1966 г.

Още през 1998 г. песента излиза наново, като към записа с актуализиран текст вече е добавено и припяването на запалянковците по стадионите.