По делото в Испания беше осъден и баща му, а двамата трябва да платят и милиони евро глоба. Влизането им в затвора обаче вероятно няма да се състои и ще бъде заменено с пробация

Футболистът на "Барселона" Лионел Меси, доскорошен национал на Аржентина, е осъден в Испания на 21 месеца затвор за данъчни измами, съобщава Би Би Си, като се позовава на испански медии. Наказанието подлежи на обжалванне.

Още новини от света на футбола четете на Football24.bg

Баща му Хорхе също получава ефективна присъда за укриване на 4,1 млн. евро от испанските данъчни власти между 2007 и 2009 г. Двамата са признати за виновни от съда в Барселона по три обвинения, но адвокатите на звездата вече обявиха, че ще обжалват.

По време на процеса стана ясно, че приходите на Лео като рекламно лице са "потънали" в данъчни убежища в Белиз и Уругвай.

Меси, който е актуалният носител на "Златната топка", обаче отрича да е бил наясно с финансовите си дела. Името му неотдавна изскочи и в "Панамските документи", разкриващи как световният елит си пере парите.

Виж още: 17 рекорда на Лео Меси, които трябва да се помнят

В показанията си пред съда, дадени в началото на юни, 29-годишният нападател заяви, че е бил отдаден на футбола, вярвал e на баща си и е подписвал договорите, които той му е давал, но не е знаел как точно се управлява бизнесът му.

Меси-старши също твърдеше, че е подписвал договори, предложени му от съветник, но не е знаел, че с тях ще избягват плащането на данъци, припомня БНТ.

Сега двамата ще трябва да платят милиони евро глоба (2 млн. за Лео и 1,5 млн. за Хорхе), но вероятно ще избегнат престоя зад решетките, тъй като испанското законодателство позволява присъди под две години да се изтърпяват чрез пробация.

През август 2013 бащата и синът са внесли доброволно и 5 млн. евро като "коригиращо плащане". Сумата е равностойна на неплатените данъци плюс лихвата, допълва Би Би Си.

Източник: Би Би Си, БНТ