Проект на общинската администрация на район "Източен" в Пловдив цели да интегрира децата от ромския квартал чрез култура

С половин милион от Европа децата от пловдивския квартал Столипиново ще тръгнат на театър, музеи и галерии, съобщава пловдивският сайт "Под тепето". 

По културната интеграция на малцинството се работи благодарение на спечелен от общинската администрация европейски проект за район "Източен”.

Средствата са предназначени за децата в градините и училищата в района, които ще бъдат обучавани заедно с техните родители да ходят по изложби и на театрални представления. 

Идеята е децата от смесените детски градини заедно да бъдат извеждани на театър, кино и музеи, за да бъдат приобщени, обяснява кметът на района Николай Чунчуков. 

Виж още: За 7 г. сме насочили 37 млн. евро за интеграция на ромите

От администрацията в районното кметство са наясно, че реализирането на проекта е голямо предизвикателство, но са сигурни в дългосрочния ефект, който той би имал.

"Целта е децата от етническия квартал да усвоят по-добре българският език чрез занятия в музеи и посещение на културни събития", обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Специалисти твърдят, че интеграцията чрез култура е сложен процес, но при успех има огромна устойчивост. Добавената стойност от спечеления проект ще е и подготовката на жители на Столипиново за предстоящата 2019г. От изданието припомнят, че малцинственият квартал е основен елемент от апликационната форма на Пловдив.

Виж още: Обективно за ромската интеграция

Източник: "Под тепето"