Три документални филма по БНТ, обединени в поредицата "Не/възможното включване", показват какво се случва у нас след края на т.нар. "десетилетие на ромското включване"

Три документални филма, посветени на ромската интеграция, представя този месец БНТ в рубриката си "В кадър" с идеята да покаже обективната гледна точка към живота на ромите у нас и резултата от усилията за тяхното приобщаване.

Техен автор е журналистката Мария Чернева, която е обиколила цяла България, за да провери лично как реално живеят представителите на етноса днес. 

"Никой не сметна за необходимо да информира медиите, че през септември м.г. в Сараево официално беше закрито "Десетилетието на ромското включване". Ако на някой това му говори нещо, то е заради фанфарите в началото и гръмко огласените намерения, които държавата даде на прага на ЕС. Те чертаеха край на дискриминацията и равностойното включване на ромите в обществения живот. Решихме да зарежем стратегиите, екшънплановете и мониторинговите доклади и непредубедено да попълним образите - такива, каквито са", обяснява Мария Чернева.  

Виж още: За 7 г. сме насочили 37 млн. евро за интеграция на ромите 

Поредицата е озаглавена "Не/възможното включване" и нейната основна задача е да види реалността през очите на самите роми. Първият филм се излъчва тази сряда, 2 март, от 22,30 ч. и в него зрителите ще видят Каварна през погледа на Зюлбие, която иска да бъде наричана Джони. 

"Каварна трябваше да е добрият пример, но не бяхме подготвени да видим тази ромска махала. Някой спомена, че е като в Холивуд, т.е. като никъде в България. Видяхме прави асфалтирани улици, къщи като извадени от списание. Дори и тези, които работят в чужбина, се връщат тук и строят. В махалата има регулация, канализация, детски градини и училища, безплатен Wi-Fi. Заради волята на един кмет", споделя впечатленията си авторката на поредицата. 

След Каварна екипът се отправя към Варна, където обаче вижда пълната противоположност - мизерия, неприятна миризма и боклуци. Ромите там живеят в бараки от шперплат и найлони. Кадрите са заснети само няколко месеца след опитите на общината да се справи с "ромския въпрос" и къщите им са били срутени. 

Третата спирка е Лом, който се намира в най-бедния район на страната. Този факт предполага и определени очаквания, които биват опровергани от две здравни медиаторки - Анита и Таня. Двете жени ще разкажат пред камерата на БНТ1, че не делят хората на "свои" и "други" - а на зрителите нагледно ще бъде показано до какво може да доведат усилията на местните власти и неправителствените организации, започнали далеч преди "десетилетието на ромското включване".

Режисьор на "Не/възможното включване" е Николай Василев, оператор - Борислав Георгиев. Продуцент на поредицата е Петя Тетевенска. 

Във втората част, на 9 март, ще бъде показан животът на ромите в Гърмен, Благоевград и Кюстендил, а в третата, на 16 март - в Сливен, Долни Цибър и Тунджа. 

Ромският квартал в Сливен, снимка: БНТ

Източник: БНТ