Получих множество наранявания по ръцете и краката, разказва Борис Анзов за минометния обстрел край Латакия

Група журналисти, сред които и българинът Борис Анзов, е попаднала под артилерийски обстрел в провинция Латакия в северната част на Сирия. Секунди преди това той и негови колеги от Канада и Русия взимат интервю от жителите на село, където нови удари не са очаквани заради влязлото в сила споразумение за прекратяване на огъня. 

"Снимахме репортаж от селце в близост до град Латакия. Започнах да интервюирам сирйски свещеник и първият взрив се раздаде. Руските военни ни казаха бързо да се махаме, защото може би сме били забелязани", споделя Анзов пред Нова телевизия непосредствено след инцидента.

Атаката според журналистите дошла откъм турската граница. Руските военни започнали евакуация, но броентранспортьорът, който трябвало да служи за прикритие, се заклещил в тясната улица и Анзов започнал да бяга напред. Тогава на стотина метра от него се случват още две експлозии.

"Бях първият, който излезе. Докато тичах, се раздаде втори или трети взрив и един руски войник се хвърли върху мен. Получих множество наранявания по ръцете и краката", разказва журналистът. Той видял още поне трима ранени. С колегите му, общо 33-ма души, са добре и са евакуирани успешно.

От руското министерство на отбраната уточняват, че огънят е дошъл откъм границата с Турция, от района на селището Дама, което се намира в близост до Идлиб. 

Според информация от журналистите след тяхната евакуация последвали още 20 взрива. Подозренията им падат върху групировката "Джебхат-ан-Нусра" или ИДИЛ, които не спазват примирието.

Видео от минометния обстрел над журналистите беше публикувано от руския сайт "ЛайфНюз". Борис Анзов от години живее в Русия, където работи за "Медия мост България" и като кореспондент за новинарската агенция от Югозападна България "Топ преса".

"Синът ми е гражданин на България, но живее и в Москва, където си направи собствен информационен сайт, живее и в Лондон. Завършил е международни отношения в Университета за дружба между народите в Москва, специализирал е там и в Лондон. Знае три езика - руски, английски и испански", разказва пред "Стандарт" баща му Кирил Анзов, който е собственик на фирма "Бултера" ООД и има сериозни контакти в Русия.

Той твърди, че синът му пробвал преди време да работи в някои от големите български медии, но не успял.

"България прогони кадърните си хора навън. Борис направи интервюта с различни лидери в Армения, Азербайджан, Чечня, Русия. Лично външният министър на Русия го уважава много като журналист. Сам се оправя в живота, една стотинка не е взел от мен. Авантюрист е като мен, не обсъжда с никой къде и каго ще ходи. Нама как да го спра да ходи на опасни места", казва още бизнесменът и признава, че го боли, задето Борис не съгласува намеренията си с него.

Източник: Нова телевизия, в. Стандарт