Устатия наемник сформира своя група супергерои - X Force, а актьорът и главен двигател на поредицата Райън Рейнолдс намеква, че именно те ще са във фокуса на евентуалните продължения

След като разби боксофис рекордите при филмите, забраненидо 17 години, Райън Рейнолдс се завръща в ролята на Дедпул, вече и като съсценарист. "Дедпул 2" е по в кината от този петък броени дни след мегауспеха на друга екранизация по комиксите на "Марвъл" - "Отмъстителите: Война без край".

"Имах честта и привилегията да съм част от създаването на няколко страхотни вселени, но във вселената на "Дедпул" несъмнено има нещо завладяващо. Първият филм пренаписа правилата в жанра екшън комедия, а и светът, където се подвизава героят, е толкова всеобхватен, че можеш не само да си креативен, но и да останеш верен на първоизточника", коментира режисьорът на "Дедпул 2" Дейвид Лийч, нашумял с двата "Джон Уик" и миналогодишния "Атомна блондинка".

"Дедпул" дебютира по екраните през февруари 2016 и се превръща в най-касовия филм с ограничителен рейтинг R с над 750 млн. долара приходи от разпространението му в световен мащаб. Освен това е и първият игрален филм за супергерой, номиниран за "Златен глобус" при комедиите и мюзикълите, а Райън Рейнолдс е кандидат за статуетката при актьорите в леките жанрове.

41-годишният канадец междувременно озвучава най-популярния покемон в "Детектив Пикачу", готви продължение на снимания у нас "Бодигард на убиеца", а е анонсирал и "Дедпул 3". Бъдещето на персонажа му оттук нататък обаче е свързано с колектива супергерои X-Force.

Актьорите от "Дедпул 2" на премиерата в Ню Йорк. От ляво на дясно: Стефан Капичич (Колос), Джулиан Денисън (Ръсел), Зази Бийтс (Домино), Райън Рейнолдс (Дедпул), Морена Бакарин (Ванеса), Джош Бролин (Кейбъл), Каран Сони (Допиндер), Тери Крюс (Бедлъм) и Лесли Агамс (Сляпата Ал). На преден план са авторът на комиксите Роб Лайфелд (приклекнал) и режисьорът на филма Дейвид Лийч. Снимка: Dave Allocca / Starpix (Twentieth Century Fox)

Дейвид Лийч не се скъпи в похвалите си за него: "Райън е невероятен комедиен талант и "Дедпул" се получи толкова перфектно, защото той наистина се откроява в ролята. След като пое този герой от комиксите и го превърна в свое собствено творение, между Дедпул и Райън се получи ефект на синергия. Наистина е като Дедпул в истинския живот, особено в начина, по който говори и възприема света изобщо. Забавен е, непочтителен, но същевременно всеотдаен и състрадателен, точно като персонажа си."

Сценаристите и изпълнителни продуценти Рет Рийс и Пол Уерник, автори и на първия филм, работят по "Дедпул" от 2009 г. Изглежда, че сме живели с него през целия ни живот, шегува се Уерник. Рейнолдс се обръща към двамата да напишат сценария за оригиналния "Дедпул" и Рийс си спомня:

"Отне ни пет-шест години да направим филма. Работихме всеотдайно по този проект, както обикновено се работи по някои независими или нискобюджетни филми, за които трудно се намира финансиране. Дедпул изпъква като ябълка сред портокали, когато става въпрос за супергерои.

Той е всичко, което останалите супергерои не са,

а дори не е и супергерой. Това е нещо като антигерой в костюма на супергерой."

Според режисьора Дедпул донякъде напомня Квазимодо от "Парижката Света Богородица": "Той е обезобразен, но невероятно състрадателен. Историята му е страхотна. Има способността да регенерира и донякъде е неуязвим, но е цапнат в устата. Речникът му е пълен със забавни и глупави цинизми, които не сте в състояние да произнесете, но ви харесва да чувате. Точно тази комбинация превръща героя в нещо изключително."

Уерник допълва: "Дедпул е мразещ се, изпълнен с критика към себе си срамежлив герой. Беше изключителна привилегия, че докато пишехме, в главите ни постоянно звучеше гласът на Райън. Той Е Дедпул. Мисли и говори като героя си. Беше истинско удоволствие да седнем на компютъра и да пишем за него."

"Райън много прилича на Дедпул по отношение чувството си за хумор: много неприлично и трудно за преглъщане, глупаво и незряло - обяснява Рийс. - Той чудесно си пасна с него и го знаеше. Беше влюбен в героя си още преди да започне работа по първия филм. Сред многото неща, с които допринесе за образа, беше неговото физическо присъствие, благодарение на което Дедпул изглежда забавен зад маската и костюма си. Всъщност

Райън Рейнолдс много напомня на Чарли Чаплин

Тялото му владее езика на жестовете и успява да предаде чувството за хумор и същността на героя. И макар че виждате лицето му само през половината филм, той се представя като блестящ комик чрез гласа и маниерите си."

Докато работят по "Дедпул 2" Рейнолдс, Рийс и Уерник не спират да пишат. Така и не поставяхме финална точка на сценария, признава Рийс и добавя, че дори при постпродукцията на първия филм са пренаписали голяма част от диалозите: "Все пак Дедпул беше с маска, така че можеше спокойно да сложим каквито си решаваме реплики в устата му."

Уерник си спомня: "В първия филм си позволявахме много волности. Тук обаче всичко беше различно. Напрежението беше огромно. Усещахме, че очакванията на всички са големи. С Райън и Рет се опитахме да направим същото като в първия филм. Когато сценарият ни караше да се смеем до сълзи, знаехме, че сме на правилния път." 

"Когато правиш продължение, трябва да останеш верен на оригинала и на сценария. Тук се комбинира сатира, много неприлична комедия и здрав екшън. С моя опит може би се очакваше, че екшънът ще е още по-голям, така че трябваше да оправдая тези очаквания. Имах възможност да взимам смели решения, да заобикалям ограниченията и да бъде по-провокативен", споделя и режисьорът Лийч.

"Дейвид внесе нещо ново, за което никой не се беше сетил. В този филм има сцени, които мисля, че никога не са правени в киното и те си пасват много добре с анархистичната духовитост на Дедпул и неговото нетипично мислене", коментира изпълнителният продуцент Адитиа Суд, според когото едно от предизвикателствата, но и удоволствията в "Дедпул", е

балансът между комедия, екшън и емоции

По думите на Уерник "Дедпул“ е популярен като комедия, но всъщност има истинско биещо сърце: "Тайната съставка на филма е именно тази емоционална сърцевина. Този герой понася безброй удари и е повален. Животът не е бил никак благосклонен към него, той се оказва болен от рак и има ужасяващи белези по лицето. Мисля, че децата харесват Спайдърмен, защото е странно малко хлапе, което се превръща в невероятен супергерой, когато си слага маската. Според мен хората са привлечени от Уейд Уилсън, защото виждат герой, чийто живот е бил тежък, но той по някакъв начин успява да преодолее това, дори се надсмива над всичко и в крайна сметка на финала излиза победител."

Съсценаристът изтъква, че поставянето на грима е било сред най-големите изпитания за актьора предвид еластичните протези, с които Рейнолдс се превръща в осеяния с белези Уейд Уилсън.

"Гримирането продължаваше с часове и на Райън не му беше много приятно, но той успяваше да играе дори с толкова много пластмаса на лицето си. Възможно ли е да изразявате чувства с тези протези на лицето си? Е, Райън се справяше блестящо. Когато беше зад камерата, за да наблюдава и ръководи целия процес, усещаше кое се получава и от кое няма смисъл.“

В "Дедпул 2" героят се изправя пред безкрайно много гадни противници, но няма един-единствен основен злодей. "Дедпул е герой, който не се съобразява с правилата. И ние решихме да направим същото. В продължението го няма обичайния злодей. Искахме публиката да повярва, че Кейбъл е главният злодей и че сюжетът се върти около сблъсъка му с Дедпул. Всъщност се оказва, че не е така и двамата обединяват силите си."

Джош Бролин като Кейбъл

Номинираният за "Оскар" с поддържащата си роля в "Милк" (2008) Джош Бролин участва в много филми, от дебюта си в "Дяволчетата" / The Goonies през 1985 г. до "Няма място за старите кучета", "Сикарио" и "Аве Цезаре". В "Дедпул 2" 50-годишният актьор играе един от най-дългоочакваните комиксови герои в киното: пътуващият във времето Кейбъл - воин, заразен с техно-органичен вирус, който го снабдява с кибернетични сили.

"Уейд Уилсън е имал доста тежък живот. Той обича да живее на ръба. Искахме да продължим в тази насока и за "Дедпул 2" и разработихме някои прекалено сериозни и мрачни сюжетни линии", разказва съсценаристът Рийс и уточнява:

"Дедпул все още е на ръба, не е постигнал почти нищо с живота си и му е достатъчно само да оцелява, което винаги е привлекателна черта. Кейбъл също е преживял много. Той е изгубил съпругата и дъщеря си, загинали от ръката на един луд, и сега прави всичко по силите си, дори пътува във времето, за да оправи нещата и да ги върне към живот. В това има истински емоции и дълбочина, които противостоят на хумора."

"Кейбъл е част от групата мутанти Х-Форс - пояснява Уерник. - Дедпул е важна част от Х-Форс. Кейбъл е точният човек за лудостта на Дедпул. Той подсигурява паралелно емоционално ядро в историята. Макар че двамата са прекалено различни, те си приличат по това, че са преживели много. Изгубили са нещо и се опитват да възстановят баланса. В крайна сметка така се откриват взаимно."

"Джош вдъхна живот на този герой, който е любимец на феновете от години. Мисля, че всички ще бъдат развълнувани, когато го видят на екрана. За нас беше страхотно да разгледаме всички тези истории за Кейбъл и Дедпул, да се опитаме да подберем най-доброто от тях и да го пренесем на екрана. И двамата притежават невероятно силна воля. И двамата гледат на живота по различен начин. Между тях прехвърчат искри. Филмът поставя началото на едно партньорство помежду им, което може да се развие още в бъдеще", коментира копродуцентът Суд.             

За да се преобрази в машината за битки Кейбъл, Бролин помпа мускули в продължение на месеци и си налага дисциплина по отношение на храненето. Той се гордее с това и го определя като "най-добрата ми физическа форма досега".

Зази Бийтс като Домино

Освен че е вдъхнал живот на Дедпул и Кейбъл, авторът на комиксите Роб Лайфелд е създател и на Домино, която е представена за първи път в брой 98 на "Нови мутанти". В същото издание дебютира и самият Дедпул.

"В продължение на 10 страници Дедпул поваля всички, които му се изпречат на пътя. Появява се обаче Домино и тя го размазва още на първата страница! Тя е невероятна и не отстъпва на никого, било то Дедпул или Кейбъл. Няма равна в битките и има уникална дарба. Не знаем откъде черпи силата си, но действията й са абсолютно непредвидими."

"За мен беше огромна чест да вдъхна живот на тази героиня - казва Бийтс. - Аз съм чернокожа, а тя не изглежда такава. Това ме притесняваше, но съм благодарна на Роб, който ми каза, че никога не е мислил от каква раса е тя. Ако прочетете комиксите, ще видите, че Домино има различни псевдоними, които звучат много интернационално."

Уерник напомня, че Домино също е предан член на Х-Форс, които определя като "долна група от дисфункционални, морално объркани и не особено в час образи". Тя не търпи глупостите на Дедпул нито за миг и не може да повярва как се е забъркала с тези загубеняци - и въпреки това точно с тях се чувства на място, казва съсценаристът и допълва:

"Зази е толкова забавна и толкова свежа. Тя внася младежки дух и съвременно звучене в света на Дедпул, който все пак е един 40-годишен пич. В това отношение тя несъмнено ще допадне на зрителите на фона на досадните щуротии на Дедпул."

Домино има късмет, отбелязва от своя страна Зази Бийтс и допълва: "Мисля, че е така, защото бързо кипва и приема това за даденост. Тя е саркастична и язвителна. Домино се изправя срещу Дедпул и му разказва играта. Всъщност играе своята игра. Тя не е точно партньор, а действа по свои правила. Домино е просто наемник, който си свършва работата и изчезва."

Джулиан Денисън като Ръсел / Огнения юмрук

Джулиан Денисън от "Лов на диви хора", най-касовия филм в историята на Нова Зеландия, е в ролята на Ръсел, който се превръща в Огнения юмрук. 14-годишен по време на снимките за "Дедпул 2", младият актьор отбелязва, че тъй като първият филм е бил забранен за лица на неговата възраст, е бил принуден да гледа негова цензурирана версия: "Пропуснах всички неприлични моменти, но за мен това е един от най-забавните филми, които съм гледал." 

Дали е бил предпазен от неприличните моменти и в "Дедпул 2"? "Участвам във всички тези сцени! Нямам търпение семейството ми да гледа филма и да чуя как мрънкат на излизане от киното: "В какво са превърнали детето ми!?", коментира той и допълва:

"Когато за първи път виждаме Ръсел, той е в сиропиталище, управлявано от един побъркан човек. Ръсел е много зле, той е ядосан и тъжен, иска да си изкара гнева на някого и да разруши всичко. Като Огнения юмрук той може да изстрелва огнени кълба от ръцете си. Неговите сили го допълват, те изразяват яростта му. До края на филма той става много силен и вече знае как да използва способностите си и как да ги контролира."

По думите му хореографията в бойните сцени на Огнения юмрук е вдъхновена от традиционния военен танц на племето маори, т.нар. "хака": "Маорите го изпълняват преди да поемат на война, за да призоват божията помощ. Огнения юмрук става много силен, когато го прилага."

"Огнения юмрук е връзката на Дедпул със стария му живот - отбелязва от своя страна съсценаристът Уерник. - Донякъде отношенията им са като между баща и син с уточнението, че Дедпул е най-лошият баща на света. Той е цапнат в устата, неприятен, досаден и не признава никакви правила."

Морена Бакарин като Ванеса

Морена Бакарин се завръща в ролята на Ванеса, голямата любов на Уейд Уилсън. "Точно като първия филм, и този е невероятно забавен, зареден с много екшън и сърцераздирателен. Това е една красива история за живота и смъртта, за справянето с любовта и какво означава да имаш семейство", обяснява актрисата и допълва:

"Да работиш с Райън винаги е страхотно. Той е много забавен и отдаден на този проект. Винаги е невероятно съсредоточен и това помага бързо да заснемем всичко, но и непрекъснато да се забавляваме. Импровизирахме постоянно, най-вече той ми подмяташе изненадващи реплики, но често успявах да му отвърна подобаващо."

Бриана Хилдебранд като Негасоник Тийнейдж Бойна глава

21-годишната актриса, която междувременно се присъедини към сериала "Заклинателят", също се завръща в ролята си от "Дедпул": "Моята героиня вече е пораснала - и израснала значително - в сравнение с предишния филм. Може би вече е по-наясно със себе си. Преди тя беше истинска бунтарка и донякъде си е още такава, но сега изглежда по-облекчена и целта й е не просто да се бунтува, а да бъде себе си."

Този път Сприхавата тийнейдърка е влюбена. Тя си има приятелка - Юкио, играна от Шиори Кутсуна.

"Мисля, че новата връзка й помага да израсне още повече. Да си заедно с някого, който е пълна твоя противоположност, може да ти бъде много полезно", коментира актрисата, която се определя като гей и е въодушевена от идеята за двойка лесбийки във филм за супергерой.

Шиори Кутсуна като Юкио 

Австралийската актриса от японски произход се присъединява към вселената на "Дедпул в ролята на Юкио. Тя описва героинята си като "усмихнато момиче от Токио с много шикозна розова прическа, която обаче може да се бие и не отстъпва по нищо на останалите гадни убийци".

По думите й новото гадже на Сприхавата тийнейджърка "винаги се опитва да открие положителната страна", в противовес на партньорката си, която "е по-цинична и студена".

Каран Сони като Допиндер

Любимият на Дедпул шофьор на такси от индийския етнос също е част от продължението, а актьорът споделя: "Обожавам този герой. Най-много ми допада, че когато Дедпул го среща за първи път, не го взима на подбив. Вместо това става негов приятел и иска да му помогне. Светът на Дедпул е много мрачен и кървав, но не знам дали Допиндер забелязва това. Той просто е винаги широко усмихнат и е като слънчев лъч в този иначе доста мрачен филм."

В новия филм мотивацията на Допиндер е друга, допълва Каран Сони, който е родом от Ню Делхи, Индия - и пояснява: "В първия той е воден от романтичните си чувства, а сега е много впечатлен от Дедпул и иска да бъде като него. Става много забавно, защото трябваше да правя няколко луди каскади."

Лесли Агамс като Сляпата Ал

След като си сложа перуката, отново съм на същата вълна, казва носителката на "Тони" и "Еми" актриса и певица Лесли Агамс, която се завръща в ролята на нетипичния съквартирант на Уейд - Сляпата Ал.

Толкова много обичам тази героиня! Забавно ми е да я играя, защото тя е пълна моя противоположност. Не й пука какво казва и псува на воля. Мисля, че затова връзката между нея и Уейд е толкова силна. Те са донякъде хем най-добри приятели, хем майка и син.“

Ти Джей Милър като Уизъл (Невестулката)

Противоречивият актьор, популярен от сериала "Силиконовата долина", се завръща като доверения приятел на Дедпул и споделя: "Освен че управлява бара за наемници, Уизъл се занимава с търговия на оръжия. Той няма други приятели, освен Дедпул. Но двамата не са партньори. Те работят заедно, но Уизъл залага, че Дедпул ще умре скоро. Двамата са приятели, защото са абсолютни егоисти."

Колос

Андре Трикото се завръща в тялото на Колос на снимачната площадка, докато гласът и впечатляващото performance capture изпълнение са на Стефан Капичич. 

"Колос е от Русия и е един от оригиналните Х-Мен. Той е образован, издръжлив на болка, добре възпитан, учтив и рядко избухва. Грижи се за всички останали като типичен по-голям брат. Тялото му се превръща в метал и очевидно той притежава невероятна сила и скорост", обяснява Трикото и допълва:

"Отношенията между Дедпул и Колос са донякъде като между малкото и голямото братче. Колос е моралният компас на Дедпул, той винаги се старае да го вкара в правия път. Опитва се да го подготви да стане истински Х-Мен. И, разбира се, Дедпул винаги намира начин да оплеска нещата."

Източник: По материали от Александра филмс