От Столичната община очакват закъснения в движението на градския транспорт

Закъснения на градския транспорт и големи задръствания се очакват от тази сряда в София заради срещата на върха в четвъртък и неформалните разговори и срещи, които предхождат събитието.

На територията на охраняваните зони няма да се допускат външни лица освен работещия персонал, който ще се проверява на място.

От Столичната община призоваха да оставим личните си автомобили и придвижването да става с градския транспорт. Центърът за градска мобилност има план как да навакса закъсненията в разписанието.

Заради срещата на върха затворени за движение ще бъдат улици и булеварди в центъра на София, както и част от кв. Лозенец в района на бул. "Джеймс Баучер" между бул. "Черни връх" и улица "Червена стена". 

Драконовски ще бъдат мерките за сигурност в района на хотелите, където отсядат ВИП гостите. Паркирането около тях е абсолютно забранено. 

Всички останали търговски и увеселителни заведения ще бъдат използвани само от гостите на хотела, а външни лица няма да бъдат допускани, предупредиха от Охранителна полиция към СДВР. Оттам допълниха, че ще има доста голямо полицейско присъствие на всички уязвими места, но това не трябва да притеснява столичани.

При преминаването на делегациите движението по основните направления ще се спира за кратко. Около НДК мерките за сигурност остават същите както досега.

Строго охраняван тези дни е и районът около резиденция Бояна, където в сряда е забранено паркирането. Ограничението важи и за улиците в близост до София Тех парк, където е насрочена официалната вечеря с лидерите от ЕС и Западните Балкани преди срещата на върха в четвъртък.

Очаква се още в неформалните си разговори европейските лидери да засегнат теми като ядреното споразумение с Иран, Brexit и бъдещето на страните от Западните Балкани в ЕС.

На вечерята трябва да присъства и испанският премиер Мариано Рахой, който пристигна още във вторник, ден преди останалите. Той обаче не остава за срещата на върха, защото не признава независимостта на Косово и не желае да сяда на една маса с президента Хашим Тачи.

Свободното придвижване на граждани няма да се затруднява в случаите, когато самите делегации са на място и започнат работа, увериха от столичната Охранителна полиция.

В четвъртък напълно спряно ще бъде движението по бул. "Витоша" в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков". Трафикът в този ден се усложнявадопълнително и от протеста на превозвачите, които планират да паркират камионите си между 4-ти и 7-и километър на бул. "Цариградско шосе".

От общината заявиха, че машините ще са разположени в дясната лента на булеварда, като е постигнато съгласие да не се пречи на движението на градския транспорт. Протестът трябва да продължи до 17 ч., когато камионите трябва да се изтеглят.

От Столичната община очакват заради транспортната блокада градският транспорт да се движи със закъснение.

Източник: БНТ