Антонио Бандерас, който трябваше да снима филм за художника под режисурата на Карлос Саура, сега се превъплъщава в него за втория сезон на "Геният" по "Нашънъл джеографик"

Антонио Бандерас е поредният актьор, който добавя във филмографията си ролята на Пабло Пикасо.

Историята на живота му винаги ме е впечатлявала и аз уважавам личността му безкрайно, а споделяме и общо родно място - Малага, споделя звездата от "Десперадо" за именития си сънародник.

Бандерас се е появявал и в друг биографичен филм за артсредите - "Фрида" (2002), редом със Салма Хайек и Алфред Молина. В предстоящия "Ламборгини" пък играе основателя на знаменитата марка автомобили Феручо Ламборгини, а Алек Болдуин е Енцо Ферари.

Преди пет години той се канеше да снима с Карлос Саура филм за периода, когато художникът рисува прочутия си пацифистки шедьовър "Герника". Проектът с работно заглавие "33 дни" (не го бъркайте с The 33, по действителния случай с чилийските миньори - бел. ред.) обаче е в застой.

Подобен е статутът и на драмата за Джани Версаче, която трябваше да режисира Биле Аугуст ("Къщата на духовете") - и заради която Бандерас се записа да учи моден дизайн в престижното лондонско училище Central Saint Martin’s.

През последните години испанският актьор участва в "Мокри поръчки" на Стивън Содърбърг, анимацията "Котаракът в чизми", "Кожата, в която живея" на Педро Алмодовар, "Алтамира", представен лично от режисьора Хю Хъдсън в София, както и в няколко филма, които засне у нас, като "Непобедимите 3" и "Живи машини".

Сега, на 57, Антонио най-сетне има шанс да влезе в ролята на Пикасо във втория сезон на биографичната поредица "Геният", първата игрална продукция на "Нашънъл джеографик". Премиерните епизоди на сериала, които се излъчиха през пролетта, бяха посветени на Алберт Айнщайн и получиха 10 номинации за тв наградите "Еми".

Виж още: Захари Бахаров козирува пред Джефри Ръш

Снимките на "Геният 2" започнаха в Будапеща и продължават в други европейски градове, а вече е известен и останалият актьорски състав. Алекс Рич (сериалите GLOW, "Истински детектив") е младият Пикасо, докато Бандерас го играе от 40-те му години до неговата смърт на 91 през 1973 г.

Пабло Пикасо (1881-1973) на архивни снимки в Кан, 11 септември 1956 г. Снимки: Arnold Newman / Getty Images / National Geographic

Страстната натура и неизчерпаемата творческа енергия на художника са неразривно свързани с личния му живот, изпълнен с шумни бракове и безброй афери. В жените на Пикасо се превъплъщават няколко актриси:

- Клеманс Поези (Фльор Делакор в поредицата "Хари Потър") е Франсоаз Жило, френска художничка и авторка на бестселъри, която има две деца от 10-годишната си връзка с Пикасо, а Себастиан Роше - нейният тираничен баща Емил Жило;

- Попи Делевин ("Kingsman: Златният кръг", "Крал Артур: Легенда за меча") е Мария-Тереза Валтер, любовница и муза на Пикасо, майка на първата му дъщеря;

- Ашлин Франсиози (Лиан Старк от "Игра на тронове") е французойката Фернанде Оливие, на която Пикасо рисува над 60 портрета;

- Саманта Коули (Милева Марич в първия сезон на "Геният") е Дора Маар, френска фотографка и художничка, любовница и муза на Пикасо.

В списъка с актьори, които са се превъплъщавали в Пикасо, намираме и Анани Явашев - в "Дали" от 1991-ва на испанеца Антони Рибас, където играят и други българи. Художникът е сред героите и в ансамбловия "Полунощ в Париж", който донесе на реж. Уди Алън отличия за сценарий.

Иначе най-голямата звезда, влизала в тази роля, е сър Антъни Хопкинс - през 1996 г. в "Да устоиш на Пикасо" (Surviving Picasso) на Джеймс Айвъри, по книгата на Ариана Хъфингтън. Там му партнираха Джулиан Мур (Дора Маар), Наташа Макелън (Франсоаз Жило) и Сузана Харкър (Мария-Тереза).

Артистичната кариера на Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиняно де ла Сантисима Тринидад Руиз Пикасо обхваща над 50 хил. творби и се простира в осем десетилетия, голяма част от които той прекарва във втория си дом - Франция.

Пикасо рисува "Герника" (Guernica) през пролетта на 1937 г., след бомбардировката над едноименното баско градче по време на Гражданската война в Испания. Днес творбата може да се види в музея "Кралица София" в Мадрид (MuseoReinaSofia.es). Нейна репродукция - гоблен, украсява централата на ООН в Ню Йорк, пред заседателната зала на Съвета за сигурност