Не е нужно да се отказваме от колбасите, но е добре да ги ограничим, съветва "Клуб Z"

Червените меса и колбасите трябва да се консумират с мярка, но опасностите, които крият по отношение на раковите заболявания, са леко преувеличени. Това коментираха български експерти, цитирани от "Клуб Z" по повод последното заключение на Световната здравна организация (СЗО), че преработените месни продукти са канцерогенни.

Според доклада на СЗО беконът, наденичките и шунката са способни да увеличат риска от рак на стомаха и дебелото черво с цели 18%, но според проф. Станка Петрова от отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) процентите не са цитирани коректно.

"Заключението за връзката между консумацията на месни продукти и колоректалния рак не е новина. Такива изследвания се правят отдавна, а последните са обобщени във въпросното становище на Международната агенция за изследване на рака към СЗО. В него действително се твърди, че месните продукти причиняват рак, но това не означава, че е определен рискът по отношение развитието на болестта. С посочените 18% се увеличава общият риск, в който се включват различни външни фактори, сред тях и месото. За България нямаме данни, но за САЩ и Великобритания той е около 5%. Т.е., месните продукти ще го вдигнат до 5,2-5,3%, не повече", коментира проф. Петрова.

Виж още: Какво не знаем за протеиновите храни

По думите й в никакъв случай хората не бива да се отказват от консумацията на месо, защото то е полезен източник на желязо, цинк и витамин В12. Въпреки това е силно препоръчително месните продукти да присъстват на трапезата не повече от два-три пъти седмично.

Не бива да се прекалява и с грамажа, като децата е добре да консумират по 50 г на хранене, а възрастните - не повече от 100-150 г. В противен случай диетата няма да е здравословна, а организмът ни ще се пренасити с вредни за него елементи.

Виж още: Модерната диета с мазнини

"При червените меса съдържанието на желязо в хемовата молекула е една от причините да се стимулира образуването на артрозни съединения, които са канцерогенни. Особено при готвенето на висока температура. Освен това в продуктите се влагат нитрати, които не могат да бъдат избегнати като консервант, защото потискат развитието на бактерията, която причинява ботулизъм", уточнява специалистката по храни и хранене.

За да се избегне всекидневната консумация, месото и месните продукти могат успешно да бъдат заменени с яйца, риба, бобови и млечни произведения. Друга мярка, която ще ни поддържа здрави, е ограничаване на порциона и включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.

Виж още: 15 хранителни съвета за дълголетие

Източник: ClubZ.bg