Специалистите обаче предупреждават, че стриктното й спазване може да причини необратими увреждания на организма

Най-новата тенденция в диетите? Набляга се на мазнините. Смята се, че това е последният писък на модата в храненето след палеолитната диета. Повече мазнини, по-малко белтъчини, практически никакви въглехидрати.

Т.нар. "кетогенична диета", практикувана от знаменитости като Ким Кардашиян и НБА звездата Леброн Джеймс, всъщност е разработена за деца с епилепсия и намалява пристъпите на болестта, макар експертите да не са в състояние да обяснят защо, пише американското сп. Women's Health (Женско здраве).

Основава се на т.нар. "кетоза", която настъпва, когато тялото е лишено от въглехидрати и черният дроб започва да превръща мазнините в мастни киселини и кетонови тела, които могат да се използват като енергиен източник, обяснява Трейси Зигфрид, медицински директор на "дебелариума" The N.E.W. Program в Калифорния.

Кетоните заменят въглехидратите като основен енергиен източник на организма, което означава, че изгаряте мазнини, докато вършите всекидневните си дейности. За да разберете дали тялото ви е в състояние на кетоза, трябва да изследвате кръвта или урината си за повишени нива на кетони.

Ако ви звучи познато, вероятно това се дължи на факта, че кетозата е целта и при първия етап от диетата на д-р Аткинс, която обаче се стреми към по-лек вариант, като позволява повече въглехидрати. Кето-диетата е по-стриктна.

И така, какво се яде?

За да накарате организма си да постигне кетоза, 80-90% от калориите, които консумирате, трябва да идват от мазнини, а останалите - от съчетанието на белтъчини и въглехидрати, обяснява Зигфрид. Приемът на въглехидрати е ограничен между 10 и 35 г на ден - на колкото се равнява една ябълка, чаша мляко или филия хляб.

Всъщност става практически невъзможно да се ядат плодове или млечни продукти, без да се надхвърли количеството въглехидрати, което води до кетоза, обяснява д-р Сюзан Клайнер, авторка на Power Eating и консултант по храненето на спортисти от НФЛ, НБА и олимпийските отбори на САЩ.

Ето какво е позволено:

Голямо количество месо, богато на мазнини: говеждо, кренвирши, бекон. Олио, зехтини и други масла, а също така ядки. Макар че зеленчуците могат да ви доближат до границата на разрешените въглехидрати, в умерени количества може да се консумират. Ограничено, но все пак могат да се ядат и високомаслени млечни продукти като кашкавал и сирена.

Клайнер напомня да не забравяте: повечето хора, които твърдят, че спазват кето-диетата, всъщност практикуват някаква нейна версия, която позволява плодове и много зеленчуци, но твърдолинейният вариант не е това.

Ще ви помогне ли да отслабнете?

Както беше споменато по-горе, според научни изследвания се предполага, че кетозата сваля килограми, защото телесните мазнини се изгарят под формата на енергия. Други проучвания обаче сочат, че диетата действа, защото намалява приемът на въглехидрати и апетитът за тях. Спадът в консумирането на въглехидрати води до по-малко погълнати калории и по-голяма загуба на тегло, твърди Зигфрид.

В допълнение на това, с елиминирането на повечето въглехидрати от менюто - вкл. зеленчуците и плодовете - теглото спада, защото организмът вече не задържа вода, твърди авторката на Legally Lean Лиса Дорфман. Тя обяснява, че въглехидратите задържат трикратно теглото си във вода, докато се намират в тялото ви.

Затова, когато лишите тялото си от големи количества въглехидрати, губите и много вода. Добре е, че ограничението засяга добавената захар и солта от рафинираните, преработени въглехидрати. Задоволявайте пристъпите на глад с мазнините в ядките, месото, сирената, авокадото, яйцата - и това ще ви помогне да свалите бързо килограми, казва тя.

Безопасно ли е?

Все още се дискутира какви са точните причини тази диета да води до сваляне на тегло. Не си мислете обаче, че от опит глава не боли. Според Зигфрид - зависи от индивидуалния случай.

Повечето хора понасят умерената кетоза, но няма да са в състояние да спазват истинската кетогенична диета заради страничните ефекти, обяснява Зигфрид. Отпадналост, умора, ужасен мирис на пот и лош дъх са класическите реакции на организма при кето-диета, разказва тя.

Макар че сънливостта и чувството за слабост отшумяват, след като тялото свикне да извлича енергията от кетоните, дори след като се приспособите, кетозата може да повлияе върху издръжливостта при силови тренировки и гимнастика с висок интензитет - и в двата случая се разчита на енергия от складираните въглехидрати, обяснява експертката.

Затова въпреки, че се чувствате все едно сте подложени на най-високите натоварвания, действителните ви усилия са много по-малки, отколкото при прием на достатъчно въглехидрати, казва Клайнър.

И докато първоначално може да изгубите от мастните си натрупвания, без въглехидрати метаболизмът е в състояние да се забави дотолкова, че

да настъпи постоянна увреда -

и това се отнася специално за жените, които са динамични и спортни натури, казва тя. Защо е така?

Когато тренирате усилено без наличие на въглехидрати, щитовидната жлеза, която управлява метаболизма ви, забавя количеството енергия (т.е. калориите), с които разполагате за изгаряне по време на тренировката си. А ако поддържате кетозата прекалено дълго, ще е трудно да върнете метаболизма си в нормални релси, предупреждава специалистката.

За нещастие въпросът колко дълго можете да останете в състояние на кетоза без риск за здравето си е индивидуален за всеки и може да варира от няколко дни до няколко месеца.

В дългосрочен план при спазването на кето-диетата могат да настъпят още по-сериозни проблеми. В медицинската общност се изказват мнения, че продължителната кетоза е опасна, защото подлага черния дроб на стрес и причинява разрушаване на мускулната ви тъкан, казва Зигфрид.

Сред другите усложнения са:

запек, хипогликемия, авитаминоза, камъни в бъбреците, проблеми с вестибуларния апарат, загуба на костна плътност, главоболия, нередовен цикъл, лека замаяност и обезводняване, изброява тя.

Освен това, тъпченето с нездравословни източници на наситени мазнини и дори предозирането със здравословните им аналози може да доведе до по-високи стойности на холестерола и кръвното налягане.

Поуката: Подобно на всички диетични планове, които се характеризират с крайности, кето-диетата може да свали бързо няколко килограма от теглото ви, но последствията от намаляването на приетите въглехидрати може сериозно да застраши здравето ви.

Може да се изкушавате да последвате тази диета с надеждата за бърз ефект, но по-добре да правите здравословни, устойчиви промени в начина си на хранене, съветва списанието.

Източник: Nie-Jenite.bg / Women's Health