Решение на ЦИК е изтълкувало Изборния кодекс така, че да не се отпуснат повече хора за ОИК София

Драмата с регистрирането на протоколите от изборите за местна власт и референдума, разиграла се в "Арена Армеец",е заради решение на осем от членовете на ЦИК. 

Те са са отказали да увеличат състава на общинската комисия в София заради недостатъчно бюджет и евентуално нарушение на Изборния кодекс, пише "24 часа".

На 28 август Румяна Сидерова е внесла в ЦИК проекторешение, с което предлага да се увеличи съставът на общинските комисии в София, Пловдив и Варна, за да могат по-бързо да обработят данните от преброяването. То е заради писмо от столичния кмет Йорданка Фандъкова, което предупреждава, че с ОИК от 19 души ще се стигне до хаос.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Против идеята обаче са се обявили осем от членовете на ЦИК: Мария Мусорлиева ("Атака"), Севинч Солакова (ДПС), Владимир Пенев ("Атака"), Георги Баханов (ГЕРБ), Ерхан Чаушев (ДПС), Иванка Грозева (НДСВ), Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Ивайло Ивков (Реформаторски блок). 

В техните мотиви се споменава, че увеличение само в 3-те града нарушава Изборния кодекс и трябват по-големи състави на всички общински комисии, за което обаче няма достатъчно бюджет.

Източник: "24 часа"