Холивудският ветеран влиза за финален, пети път в емблематичната роля на Джон Рамбо. Сниманият у нас "Последна кръв", по кината от този петък, 20 септември, идва близо 40 години след началото с "Първа кръв" (1982)

Силвестър Сталоун, който на 6 юли навърши 73, приключва сагата за Рамбо с финален, пети филм, заснет у нас. Съперниците му този път не са комунисти, а наркобарони от мексикански картел.

Поредицата е свързана с България не само като снимачна площадка за "Рамбо: Последна кръв" - режисьорът на оригиналния "Първа кръв" (1982) Тед Кочев е от български произход.

Виж още: Защо Тед Кочев отказа продължението на Рамбо

Един от емблематичните персонажи на актьора (освен Роки Балбоа, който се е появявал в седем филма от 1976 г. насам), сега Джон Рамбо се изправя срещу миналото си и трябва да възроди своите безжалостни бойни умения в една заключителна мисия, за да намери отмъщението, което търси, гласи анотацията за "Рамбо 5".

Десетилетие след събитията в предишния филм заглавният герой вече води тих живот в семейното си ранчо в Аризона. Тук той е открил убежище и чувство за принадлежност, като споделя своя дом с осиновеното си семейство - Мария (Адриана Бараза, "Вавилон") и нейната внучка Габриела (Ивет Монреал).

За момичето, останало без майка, Джон Рамбо се е превърнал в бащинска фигура, а за него тя е единственото чисто и истинско нещо на света.

"За първи път виждаме Рамбо в семейна обстановка и възможно най-близо до установяване в дом - обяснява режисьорът Ейдриън Грюнбърг, който преди това снима Мел Гибсън в "Как прекарах лятната ваканция". - Този домашен живот разкрива част от героя, която не сме виждали досега в поредицата. Искахме да обрисуваме един по-човечен Рамбо."

"Рамбо може да е постигнал мир със себе си и да е открил дом и семейство, но той не е уседнал - уточнява обаче Сталоун. - Няма истински комфорт в живота му в ранчото. Тялото му е там, но съзнанието му не е. Той не иска да напусне ранчото. Не може да преодолее травмата от войната и всичко друго, над което няма контрол. Рамбо открива, че животът е своя собствена борба, и макар да си е у дома, той все още е подвластен на събития извън неговия контрол."

Вече тийнейджърка, Габриела проявява интерес към миналото си и започва да търси своя биологичен баща. Когато не се завръща от планираното пътуване в Мексико, първичният инстинкт на Рамбо се задейства и той поема на издирвателна мисия. Най-лошите му страхове се сбъдват, когато става свидетел как девойката бива дрогирана и малтретирана от опасни гангстери.

Подтикван от вина и отмъщение, ветеранът се приготвя за тотална война. Те проляха първата кръв. Той ще пролее последната...

В киноцентъра Бояна са изградени бункерът и мрежата от подземни тунели на Рамбо, като продукцията използва и новия подземен резервоар - за сцените, в които планинската пътека е удавена от страховита буря, а Джон се притичва да помогне на закъсали туристи.

Снимано е и в двореца "Врана", преобразен в мрачния публичен дом, в който Рамбо намира Габриела, а кадрите от аризонското ранчо на героя са заснети на територията на конна база в национален парк "Витоша", където порутената къща е издигната от нулата. 

Всъщност Сталоун отдавна е открил страната ни като кинодестинация - той докара някои от най-големите холивудски звезди да се снимат в продуцираните от него продължения на "Непобедимите", които излязоха през 2012 и 2014 г.

Виж още: Силвестър Сталоун пак хвали България (видео)

Слай беше тук за снимките на "Рамбо 5" миналата есен, като работното заглавие на филма беше The Savage Hunt, а първите кадри с героя му, застаряващ ветеран от войната във Виетнам, се появиха в профилите му в социалните мрежи.

"Уикипедия" услужливо припомня, че Сталоун е и съсценарист на поредицата, довела до появата и на анимационен сериал, комикси и романи, дори боливудски римейк.

Близо 2-минутен подгряващ трейлър и първи плакат за "Рамбо 5: Последна кръв" излязоха още в края на май, а филмът е по кината у нас от този петък, 20 септември.