За овакантения стол на Константин Каменаров се състезаваха още Сашо Йовков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Явор Симов и Никола Тодоров; Къци Вапцаров отпадна от надпреварата

Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на обществената телевизия. Неговата кандидатура подкрепиха председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова и членовете Бетина Жотева и Розита Еленова. Останалите два гласа, на Ивелина Димитрова и Иво Атанасов, бяха за спортния журналист Сашо Йовков.

Досегашният генерален директор Константин "Коко" Каменаров, заел поста преди по-малко от две години, се оттегли в края на април, след като шофиране в нетрезво състояние на 23 юни 2016 г. му докара присъда, потвърдена и на втора инстанция.

Кошлуков беше негов опонент в предишния конкурс и бе поканен за програмен директор на БНТ1 от декември 2017, а през последните два месеца беше изпълняващ длъжността "генерален директор". Той е известен най-вече като основател на Съюза на демократичните сили, където беше лидер на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД).  

Роден през 1965 г. в Пазарджик, той е завършил Английската гимназия в Пловдив. Докато отбива военната си служба обаче е осъден за антидържавна пропаганда на шест години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор.

След излизането си през 1989 г. започва да се занимава активно с политика, запазвайки антикомунистическите си възгледи. През 1991-ва печели стипендия от фондация "Отворено общество" и завършва политически науки в Калифорнийския университет (Санта Барбара).

В официалната му биография се казва още, че в края на 90-те години създава една от първите неправителствени организации, която печели проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. ръководи предизборния щаб на Симеон Сакскобургготски и през 2001-2005 г. е депутат в 39-ото Народно събрание. След отделянето на кръга "Новото време" от НДСВ в отделна политическа партия, става лидер на формацията.

Телевизионната му кариера започва през 2005-2009 г. като водещ и продуцент на предаването "Таралеж" в телевизия "Евроком", а от 2010 до 2014 г. води сутрешното публицистично предаване "Факторът" в уикенд блока на Тв7.

През същия петгодишен период Кошлуков създава и управлява продуцентската компания "Ноу Фрейм Медия", която в един момент е начело по брой създадени продукции за българския тв пазар, като работи едновременно с четирите големи национални телевизии: БНТ, Би Ти Ви, Нова телевизия и Тв7.

След фалита на Тв7 през 2015-2017 г. намира убежище в Канал 3 като водещ и консултира различни медийни проекти.

След постъпването си в БНТ съвместява директорския пост в бившия Канал 1 с позицията на втори водещ на вечерното публицистично предаване "Още от деня".

Освен него и Сашо Йовков, до последния етап на конкурса за генерален директор на БНТ бяха допуснати още Сашо Диков, поетът Стоил Рошкев, понастоящем водещ в Българска свободна телевизия (БСТВ), журналистът от БНТ Явор Симов и Никола Тодоров.

На по-ранен етап от надпреварата отпаднаха продуцентът, режисьор и бивш водещ на тв игри като "Риск печели, риск губи" Кръстю (Къци) Вапцаров (заради това, че не е излязъл от фирмите си) и редовният участник инж. Радостслав Главчев (чиято концепция не съответствала на изискванията).

Повечето от претендентите за мястото на Каменаров бяха кадри на държавната телевизия. Анализатори отбелязват, че въпреки дългогодишното управление на Уляна Пръмова и Вяра Анкова, този път сред кандидатите нямаше жени.

Междувременно беше определен и новият генерален директор на БНР - спортният журналист Светослав Костов, популярен и от предаването "Хора, пътища, автомобили", който през последните три години беше директор на Радио София.

След отпадането на кандидатката Анета Милкова (заради недостатъчен стаж) той спечели поста в конкуренция с досегашния шеф Александър Велев, предшественика му Валери Тодоров, Даниела Манолова и Митко Димитров, който получи другите два от общо петте гласа в СЕМ. 

Светослав Костов е магистър по български и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализация по журналистика и е стажувал във Френското национално радио. Преподава "Радиожурналистика" и "Спортен коментар" в Националната спортна академия. 

Професионалната му кариера започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. В радио "Веселина" (Пловдив) ръководи спортния екип, а в системата на БНР работи от 1998 г., вече над 20 години - първо в Радио Пловдив, после в програма "Хоризонт" като репортер, редактор новини, коментатор, водещ на предавания като "Спорт и музика", продуцент "Актуални предавания и спорт".