Церемонията тази вечер се състоя за 60-и път и отличи най-заслужилите състезатели, отбори (националният ансамбъл по художествена гимнастика), атлети с увреждания (Ружди Ружди) и треньори (Весела Димитрова) на 2017 г.

Григор Димитров е спортист номер 1 на България за 2017 г. в 60-ото издание на ежегодната класация. Наградата от негово име прие майка му Мария, тъй като той се подготвя за участието си в Откритото първенство на Австралия и благодари дистанционно от Маями, където тренира.

Венецуелецът Дани Валверду, на когото се дължи изкачването на Гришо до третото място в световния мъжки тенис, пък беше сред номинираните в 34-тата анкета на в. "Труд" за "Треньор на годината".

Виж още: Най-силната година за Григор Димитров

Наградите "Спортист на годината" бяха раздадени в столичната зала "Рейнбоу плаза", а бившата шампионка по лека атлетика Тереза Маринова и поппевицата Люси Дяковска си партнираха като водещи на вечерта.

По случай юбилейното издание на анкетата тазгодишната церемония беше посветена не само на постиженията на спортистите, но и на техните семейства - неразделната част от всеки постигнат успех, обясняват организаторите. Затова именно близки роднини на лауреатите - родители, братя и сестри, половинки - излизаха да им връчат почетните статуетки.

Отбор на годината отново е националният ансамбъл по художествена гимнастика, вече в обновен състав. В челната петица при тимовете се наредиха още футболният "Лудогорец Разград" и три женски волейболни отбора: националният, националният до 23 г. и "Марица Пловдив".

Треньор на годината е Весела Димитрова, която пое ансамбъла по художествена гимнастика от Ина Ананиева. Сред петимата финалисти в класацията при наставниците са още: Антонина Зетова (волейбол), Георги Атанасов (сноуборд) и Станимир Стоилов - Мъри, който от 2014 г. води казахстанския футболен шампион "Астана".

Виж още: Спортистите на 2016 г. - Мирела Демирева е номер 1

В челната десетка на най-заслужилите спортисти за 2017 г. влязоха още:
2. Радослав Янков (сноуборд)
3. Невяна Владинова (художествена гимнастика)
4. Антъни Иванов (плуване)
5. Даниел Асенов - Тайсъна (бокс)
6. Александър Везенков (баскетбол)
7. Владимир Илиев (биатлон)
8. Боян Петров (алпинизъм)
9. Владимир Далаклиев (таекуондо)
10. Тихомир Иванов (лека атлетика)

В категорията "Спортист с увреждания" номер 1 и тази година е лекоатлетът Ружди Ружди, параолимпийски шампион от Рио 2016, който през юли т.г. в Лондон спечели втора световна титла с нов световен рекорд в тласкането на гюле - 12,47 м. В Топ 5 за 2017 г. намериха място и:

Ася Бурова (канадска борба)
Денислав Коджабашев (тенис на маса)
Иван Стоилов (борба класически стил)
Радослав Златанов (лека атлетика)