Отбор на 2016 г. пък са гимнастичките, които донесоха бронзов медал за България от Игрите в Рио

Мирела Демирева бе определена за спортист на 2016 г. за България. Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио застана начело в класацията за десетте най-добри ни спортисти за изминаващата година, определени в традиционната анкета сред спортните журналисти.

Церемонията по връчване на най-престижните награди за спортист, отбор и спортист с увреждания на годината, организирана от Нове Холдинг се проведе на 20 декември в НДК. Водещи на церемонията бяха две от най-големите звезди на българския спорт - Ивет Лалова и Владо Николов.

Със сребърния си медал от Олимпийските игри Демирева безспорно се нареди начело в класацията, оставяйки след себе си друг медалист от Игрите в Рио - Елица Янкова и носителят на Световната купа в сноуборда Радослав Янков. 

Наградата бе връчена от Стефка Костадинова, президент на българския олимпийски комитет и световен рекордьор в тази дисциплина.

Ето как изглежда и челната десетка:

10. Цветана Пиронкова (тенис на корт)
9. Александър Везенков (баскетбол)
8. Станимира Петрова (бокс)
7. Боян Петров (алпинизъм)
6. Кубрат Пулев (бокс)
5. Григор Димитров (тенис на корт)
4. Ивет Лалова (лека атлетика)
3. Радослав Янков (сноуборд)
2. Елица Янкова (борба)
1. Мирела Демирева (лека атлетика)

За отбор на годината бе избран Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Момичетата на Ина Ананиев завоюваха бронзов медал в Рио, а с играта си спечелиха симпатиите на цялата страна.

Момичетата се представиха отлично и на Световната купа в Казан, където завоюваха златен медал в съчетанието на пет ленти. Те станаха шампионки в многобоя на Гран при в Москва, а на Световната купа в София грабнаха още два златни медала. В края на тази година златните момичета изиграха своя бенефис пред препълнената зала "Арена Армеец" и отстъпиха своите места на следващата генерация.

В категорията "Спортист с увреждания" 2016 първото място бе отсъдено на Ружди Ружди (лека атлетика).

На церемонията беше връчена и традиционната награда на в. "Труд" за "Треньор на годината", която отиде при треньора на гимнастичките ни Ина Ананиева.