Радослав Янков донесе на страната ни първата Световна купа в зимните спортове (видео)

Български триумф в зимните спортове - Радослав Янков спечели Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд. 26-годишният сноубордист събра 4050 точки, след като записа две победи и едно второ място в седемте състезания през сезона.

Видео: Златното спускане на Сани Жекова

Той си осигури трофея още с класирането си за четвъртфиналите на финалното състезание във Винтерберг, Германия. Българинът отпадна в полуфиналите и завърши последния старт от сезон 2015/2016 на шесто място, което обаче се оказа достатъчно за окончателния му триумф. Победител в неделния финал във Винтерберг стана Едвин Корати (Италия).

Втори в генералното класиране с 3620 точки остана Роланд Фишналер (Италия), който завърши втори във Винтерберг и спечели малката световна купа в дисциплината паралелен слалом. Трети с 3046 точки се нареди Андрей Собольов (Русия), който пък заслужи титлата в малката световна купа в паралелния гигантски слалом.

Янков е първият българин, който печели световна купа в зимните спортове. Пред БНР той сподели:

"Усещането е просто изключително, невероятно. Изключително съм щастлив, просто не мога да опиша колко. Нямам думи, защото това е много голям успех. Осъзнавам го и може би ще започна да го осъзнавам все повече и повече. Просто съм много радостен. Във Винтерберг бяха дошли приятели на моя треньор, на които благодаря - както и на всички зрители, на всички хора, които са ме подкрепяли до момента, на федерацията по ски, на треньора ми, на физиотерапевта ми, на всички, на семейството ми. Просто всички бяха духом с мен и усещах тази сила и подкрепа от всички хора."

Според неговия треньор Георги Атанасов-Джоко борбата за трофея е била наистина до последния миг: "Така обаче е най-сладко. Радо даде всичко от себе си през сезона. Яд ме е за последното състезание, защото можеше и да ги бие. Сега ще празнуваме, а после почваме да мислим за новия сезон."

"Спечелването на Големия кристален глобус от Радослав Янков е наистина невероятен успех, за който дори и не сме си мечтали. Това доказва по категоричен начин, че България е на картата на световните зимни спортове. Страната ни показа, че може да изгражда топспортисти в зимните спортове", коментира президентът на БФ Ски Цеко Минев.

Източник: БНР, Sportal.bg