Карлос Слим може да е най-големият губещ в тазгодишната класация на "Форбс", но най-много губи иранският милиардер, осъден на смърт заради корупция

Макар да е номер 1 в списъка на най-богатите хора в света за 17-и път през последните 22 години, Бил Гейтс се нарежда и сред губещите. Сп. "Форбс" оценява състоянието му на 75 млрд. долара, което е спад спрямо предходната година, когато е имал 79,2 млрд.

Доста повече е изгубил третият в класацията - Уорън Бъфет. Той запазва позицията си, но богатството му е намаляло с 11,9 млрд. - до 60,8 млрд. долара.

Всички 1810 милиардери в актуалния списък на "Форбс" имат общо 6,48 трилиона долара. За сравнение - броят им преди година е бил 1826, а сумата надхвърляше 7 трилиона долара.

Виж още: Как се става милиардер на 19

От списанието коментират, че непостоянството на световните пазари оказва значителен ефект върху тазгодишната класация. Числеността на бившите милиардери е най-голямата от 2009 г. насам, когато заради кредитната криза от списъка отпаднаха 355 души.

Най-големият губещ през изтеклата година е четвъртият в подреждането. Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим беше на върха цели четири години (2010-2013), а през 2012 г. дори застана на корицата. Сега обаче отстъпва второто място, защото вече притежава "едва" 50 млрд. долара - при 77,1 млрд. през 2015 г.

Най-сериозно засегнати са богаташите в Китай, които за броени часове са изгубили по няколкостотин милиона долара. Макар оттам да идват най-много от новите милиардери (70), китайците, отпаднали от списъка, са също най-висок брой - 42. САЩ са на второ място с 25, следвани от Бразилия с 23, Русия с 19 и Индия с 15.

Видео: Защо се задъхва китайската икономика

От списъка тази година отсъства американската моделиерка Тори Бърч - резултат от спада при луксозните модни марки, отчасти заради намалялото търсене в Китай и Русия.

Сред отпадналите е и канадският фармацевтичен бос Дж. Майкъл Пиърсън от Valeant Pharmaceuticals, сринал се до 480 млн. долара заради разследването на порочната им бизнес стратегия да изкупуват сродни компании и да повишават драстично цените на лекарствата им.

Основателят на "ИКЕА" Ингвар Камрад, който някога беше номер 4 в списъка, също вече не е сред имената на най-богатите. Сега в класацията влизат тримата му сина, на които той е разпределил състоянието си.

Като цяло от списъка отпадат 221 души, 29 от които са починали. Сред тях скоро може да се нареди и иранският милиардер Бабак Занджани, за когото беше съобщено, че е осъден на смърт за корупция.

Властите обясниха, че той и двама негови съратници са признати за виновни в отклоняване на милиарди долари от държавната нефтена компания.

41-годишният Занджани беше арестуван през декември 2013 г., когато го обвиниха в измама и икономически престъпления. Петролният магнат беше обект и на санкции от ЕС и САЩ, тъй като помагал на страната си да избегне икономическото ембарго, припомня Си Ен Ен.

Източник: сп. "Форбс"; Си Ен Ен