Донесе го лекоатлетът ни Ружди Ружди, който спечели на параолимпийските игри първото място в тласкането на гюле с нов световен рекорд

Ружди Ружди триумфира на параолимпийските игри в Рио де Жанейро в коронната си дисциплина - тласкането на гюле, като при това постави нов световен рекорд.

Още при първия си опит в сектора 25-годишният параолимпиец от град Глоджево постигна 12,33 м и подобри с 29 см собствения си световен рекорд от юни, когато в Гросето, Италия, стана за трети път европейски шампион в дисциплината.

Всъщност пет от общо шестте опита на българина бяха над досегашното му най-добро постижение.

Свидетели на успеха му станаха близо 50 хил. зрители на олимпийския стадион "Жоао Хавеланж", където най-сетне прозвуча и българският химн.

Виж още: Мирела Демирева - най-големият ни успех в Рио

Олимпийското злато е връх в кариерата на лекоатлета, който има в актива си световна и четири европейски титли - три пъти на гюле и веднъж на диск. Пет дни по-рано той остана на шесто място във финала на диск.

"Чувствам се страхотно. Днес в моят ден. Все още не мога да осъзная какво стана, но мисля, че сбъднах една от мечтите си... Трудно беше, няма нищо лесно", коментира Ружди по Би Ти Ви след победата на игрите за хора с увреждания.

Източник: Би Ти Ви