Като представители на различни парламентарни групи Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев си поделят титлата "Политик на годината" в традиционната класация на "Дарик радио" (видео)

Политик на 2017 г. са българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев. Четиримата оглавиха традиционната класация на "Дарик радио" в 22-рото й издание заради общите си позиции през годината:

 - за приемането на България в Шенген,

- отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния,

- отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните членки,

- противопоставянето на двойните стандарти при храните,

- признаването на българското малцинство в Албания,

- защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна,

- усилията за отпадането на визите за българите за САЩ.

С тези аргументи "Дарик радио" посочва за Политик на 2017 г. ярки представители и на четирите групи в Европейския парламент, в които участват български депутати.

Ангел Джамбазки е член на бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти. Той е и зам.-председател на партията ВМРО - Българско национално движение, която е част от коалицията Обединени патриоти.

Андрей Ковачев (ГЕРБ) е зам.-председател на Европейската народна партия (християндемократи), член на бюрото и квестор на Европейския парламент.

Искра Михайлова (ДПС) е член на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на една от най-важните комисии на Европарламента - комисията по регионално развитие.

Сергей Станишев (БСП) е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и президент на Партията на европейските социалисти. Той става Политик на годината за втори път след 2006 г., когато беше министър-председателят, при чието управление България влезе в ЕС.

Общо кандидатурите за Политик на годината бяха 26, отбелязват от "Дарик радио" и напомнят, че изборът става след номинации от слушатели, други медии, както и от досегашни Политици на годината.

Миналата година титлата отиде при новоизбрания президент Румен Радев.

За събитие на 2017 г. "Дарик радио" избра подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

В топ 5 на събитията за изминалата година бяха още:

- Бъркотията в Европа,

- Третото правителство на Бойко Борисов с Обединените патриоти във властта,

- Битките на Румен Радев,

- Григор Димитров трети в световния тенис.

Политикът и събитието на годината бяха оповестени в обзорното предаване "Годината" с водещ Кирил Вълчев, при когото в студиото гостуваха и четиримата евродепутати.

Източник: "Дарик радио"