Водим в класацията и по слушане на музика онлайн, сочат резултатите от проучване за употребата на смартфони в 12 европейски държави

Българите заемат първо място сред 12 държави от Централна и Източна Европа и скандинавския регион в използването на определени функции на смартфоните: снимане на автопортрети (селфита), споделяне на заснетото съдържание в социалните мрежи и слушане на музика онлайн.

Това сочат данните от международно изследване, осъществено през май сред 6023 души на възраст между 18 и 45 години, които имат или са използвали смартфон през последните две години.

Целта на проучването е била да разбере какви са основните функции на смартфоните, които потребителите ползват - и за какво биха използвали устройствата си през лятото, сезона на планираните почивки.

84% от анкетираните българи са споделили, че това лято ще си правят селфита и ще споделят снимки и видео в социалните мрежи, с което страната ни заема първото място сред останалите участници, изпреварвайки Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Полша и четири скандинавски държави.

Виж още: 12 признака, че сте пристрастени към смартфона си

Най-висок у нас е и делът на европейските потребители от България (72%), които възнамеряват да слушат музика онлайн през лятната почивка, изпреварвайки с 5 до 7 пункта съседите от Сърбия и Румъния.

88% от нас ще използват през лятото устройствата си и за навигация, с което страната ни заема второ място (след Сърбия).

За българите е много важно и да имат достатъчно налично свободно пространство в телефоните си и дълъг живот на батерията - 33% от българите (при средно 19% в Европа) споделят, че свободното пространство е съществен проблем, а 88% (при средно 83%) смятат, че животът на батерията е от много важно значение за смартфоните.

Виж още: Колко време посвещавате на смартфона си и за какво ви е най-нужен?

Сред другите значими за нас показатели са процесорът и капацитетът на мобилните устройства, както и възможностите на основната камера. Сред характеристиките, които най-малко вълнуват българина, са сензорът за пръстови отпечатъци и смартфоните с две СИМ карти.

Като цяло 83% от българските потребители са споделили, че смартфоните улесняват пътуването в наши дни, с което споделяме почти общи нагласи и с другите европейски държави. По отношение на мобилните приложения, с най-висок дял на използвани приложения за пътуване у нас са Booking.com - 68% при 75% (най-високата стойност) в Сърбия и 55% средно за Европа. "Инстаграм" пък се ползва от 45% при средно за Европа 37%.

Страната ни обаче изостава по други показатели, например онлайн покупка на билети и съхраняване на резервации на смартфоните ни - едва 52% са отговорили, че използват тези възможности на телефоните си, при 53% средно за Европа.

Виж още: Защо не трябва да снимаме на театър и опера

Назад спрямо Сърбия и Румъния (68% тук при 78% и 69% за съседите) сме и по отношение преноса на съдържание от мобилни на десктоп устройства, но пък сме почти двойно по-напред по този показател спрямо Швеция, Финландия, Норвегия, Германия, Унгария и Полша.

В демографски план мъжете у нас използват повече технически функции на смартфоните си: снимки, видео, споделяне в социалните мрежи (12 пункта повече, отколкото българките). Въпреки че силният пол декларира повече намерение за използване на селфи стикове през лятото (36% срещу 30%), жените са онези, които не се притесняват да използват този аксесоар за разлика от мъжете (28% срещу 21%).

Виж още: Селфи туризмът граничи с вандализъм

Мнозинство в сравнение с другия пол са и жените, които свалят музика на своите мобилни устройства предварително, преди своята почивка - 63% при 48% за мъжете. Нежният пол преобладава и при гледането на видео или филми онлайн.

Любопитна подробност е, че навигация на своите смартфони използват 90% от жените срещу 86% от мъжете; те са и по-склонни да свалят географски карти офлайн (60% срещу 40%). Представителите на силния пол обаче са по-оправни при резервации (51% срещу 43%) и преглед на оценки за хотели или ресторанти (70% срещу 67%).

Сравнително нисък е делът у нас на използваните външни батерии или допълнителни зарядни устройства, както и по отношение на бързите зарядни устройства за зареждане - до тях прибягват под 40% от потребителите.

Виж още: Пет полезни трика за разчистване на място в смартфона

91% от хората на възраст между 35 и 45 години споделят, че дългият живот на батерията е от изключителна важност, 80% на възраст между 18 и 24 години имат нужда от голям капацитет на паметта, а 77% от същата възрастова група търсят и камери (предна и задна) с високо качество.

Проучването Huawei Summer Barometer е осъществено от Ipsos през май 2017 в 12 европейски държави: Германия, Полша, Чехия, Унгария, България, Румъния, Гърция, Сърбия, Швеция, Финландия, Норвегия, Дания.

Резултатите показват ясно, че смартфоните вече не се използват предимно от младите или поколението на т.нар. "милениали". За 94-95% смартфонът е и основен заместител на фотоапарата, а над 70% го използват за пътни карти и навигация.

Същевременно 60% от анкетираните ги използват, за да четат мнения и отзиви за хотели, ресторанти и други туристически обекти. Като цяло промените, наложени от смартфоните в начина на живот, се забелязват най-много когато става въпрос за летните почивки или туристическия бизнес изобщо.

Виж още: Защо Бойко Борисов няма смартфон

Източник: Huawei Summer Barometer 2017