Покрай опита да остави инициалите си върху Колизеума футболистът Благой Георгиев също се нареди сред онези, за които някога се казваше: "Имената на глупците висят по стените"

Каква е разликата между туриста и истинския пътешественик? Една популярна илюстрация по темата показва първия със селфи пръчка, а втория - с качествен фотоапарат на триножник.

Много европейски курорти, които се гордеят и с културното си наследство, през последните години пропищяха от манията на туристите да заснемат най-ефектния кадър.

Според експерти, цитирани от в. "Ню Йорк таймс", това се превръща в "епидемия от нарцисизъм и безразсъдство", която кара летовниците да превръщат ваканционните си убежища и историческите забележителности в декор за своите лични фотосесии.

Някои се снимат голи край руините на Мачу Пикчу, други - как се гмуркат в басейна на хотела, скачайки от терасата на стаята си (т.нар. "балконинг"), трети не крият пиянските си подвизи. Освен рисковано, това нерядко е и обидно за нравите на страната домакин.

Както неотдавна предупреди руското МВР, правенето на самоснимки може да се окаже опасно не само за авторите им, но и за забележителностите наоколо.

Виж още: МВР с кампания против смъртоносните селфита

Във Флоренция например невнимателни туристи отчупиха пръст от "Похищението на Поликсена" - скулптура от Пио Феди, създадена около 1865 г. и разположена в откритата галерия на площад Синьория, т.нар. Лоджа деи Ланци.

В репортаж по темата "Ню Йорк таймс" съобщава, че властите в популярни туристически дестинации, от Испания чак до Малайзия, започват да оказват отпор и обмислят въвеждането на нови, още по-строги мерки за контрол срещу най-крайните прояви на деструктивно поведение: глоби, престой зад решетките, ограничаване на груповите посещения и дори "стена на позора".

Виж още: В. "Сън": България във Вулгария

Селфи пръчките и фотографиращите дронове обаче продължават да изкушават туристите. Вече не е достатъчно да се снимаш на Айфеловата кула или на Еверест - трябва да влезеш в кадъра, т.е. в центъра вече си ти, не мястото, което посещаваш, коментира Джеси Фокс, асистент по комуникации в университета на щата Охайо, който изучава импулсивното поведение на самоснимачите в социалните медии.

Италия е сред най-потърпевшите

През март на две американки от Калифорния бяха предявени обвинения във вандализъм, защото издълбали инициалите си на стена от Колизеума в Рим и се снимали там.

В средата на юли италианските медии съобщиха, че Благой Георгиев, играещ в руското футболно първенство, но по-известен с изявите си в социалните мрежи, също е пробвал да направи нещо подобно с монета, която е била конфискувана от карабинерите.

Съобщението във в. "Кориере дела сера" за инцидента с българина

През май двама туристи в Кремона счупиха детайл от мраморна скулптура на Херкулес от XVIII в., докато си правели снимка. През юни трима южнокорейски туристи в Милано разбиха дрон във фасадата на катедралата, докато правели въздушни снимки.

Властите в Малайзия наскоро задържаха четирима туристи от Канада, Холандия и Великобритания, които прекараха три дни зад решетките по обвинение в неприлично поведение на обществено място - защото се снимали голи на планината Кинабалу.

Египетските власти изразиха възмущение, след като руски туристи заснеха 10-минутно порнофилмче край пирамидите в Гиза и Сфинкса.

Виж още: Порноклип на фона на пирамидите предизвика международен скандал

Миналия месец нашумя и видеозапис в YouTube, на който турист имитира караула на замъка Уиндзор - но когато посяга да докосне униформения, той насочва пушката си към него с вик: "Отдръпнете се от кралския гвардеец!".

Почти всекидневните репортажи за ексцесии се обяснява донякъде с огромния брой хора, които обикалят света. Туристическите визити през 2014 г. са достигнали рекордните 1,13 млрд., сочат данните на Международната организация по туризъм (WTOUN) - агенция на ООН, която следи пристигащите по суша, въздух и вода.

Тази тенденция е резултат от евтините самолетни полети и развитието на средна класа в държави като Бразилия и Китай. Китайците всъщност са похарчили най-много зад граница - около 165 млрд. долара.

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

Когато обаче влагат толкова пари в екскурзиите си, някои туристи придобиват чувството, че и имат по-големи правомощия, оплакват се властите. В Китай например наскоро беше създаден "черен списък", който блокира издаването на визи за пътуване на най-големите нарушители. Сред тях попадна и пасажер, който замервал стюардеса с гореща вода и храна при спор по време на полета.

В Гранада, Югоизточна Испания, баровете и хотелите вече забраняват ергенските и моминските партита, тъй като резултатът най-често е нарушаване на обществения ред.

Курортът Магалуф на остров Майорка, прославил се като испанска версия на Слънчев бряг, вече налага глоби за пиене на обществени места и "балконинг", които варират от 750 до 3000 евро. Засега полицаите залагат на сплашването, като спират туристи дори с празни чаши в ръце.

Източник: "Ню Йорк таймс"; "Кориере дела сера"